Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott alkatrészcsere tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Alkatrészcsere elszámolása

Kérdés: Az autószerelő kft. alkatrészeket vásárol. Előfordul, hogy visszaviszik, mert mégsem az kell, de nincsen más. Ilyenkor visszafizetik az árát. Az is előfordul, hogy visszaveszik, és más fajtát hoznak el, vagy egészen mást. Ilyenkor ez az alkatrész kevesebbe kerül, a különbözetet visszafizetik. Az áfabevallásba a visszárut a 31. sorba kell beírni, mint fizetendő áfát. Egyik esetben sem lehet, mint visszaigényelhető adót csökkentő tételként a 66. sorba beírni? Számvitelileg a visszáruk értékesítésként kezelendők?
Részlet a válaszból: […]ellenértéket visszafizették. Ez esetben a klasszikus visszáruról van szó, a teljesítést követően az ügylet kötése előtt fennállott helyzetet állítják helyre, az Áfa-tv. 77. §-ának (1) bekezdése alapján az adó alapja a visszatérített, a visszatérítendő ellenértékkel utólag csökken, a bizonylata az Áfa-tv. 170. §-a alapján a számlával egy tekintet alá eső okirat (a helyesbítő számla), amelyet az eladónak kell kiállítania. A helyesbítő számla alapján az előzetesen felszámított levonható áfát kell csökkenteni.A vásárolt terméket visszavitték, és helyette másik fajtát hoztak el, vagy egészen mást. Ez esetben két - egymással ellentétes - gazdasági eseményről van szó. Egyrészt visszáruról, amelyet az előző bekezdésben leírtak szerint helyesbítő számlával kell dokumentálni, és az áfát elszámolni, másrészt új termék értékesítéséről. A visszárut az eladó által kiállított, a számlával egy tekintet alá eső okirat dokumentálja, a termékértékesítést pedig ugyancsak az eladó által kiállított számlával kell bizonylatolni, a helyesbítő számla és az értékesítésről kiállított számla áfát is magában foglaló értékei közötti különbözetet kell pénzügyileg rendezni (más teendő ezzel nincs).[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. július 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5914
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Számítógép-alkatrészek cseréje

Kérdés: Gyakran előfordul, hogy a használatban lévő számítógépek egyes egységei, alkotórészei meghibásodnak (például alaplap, winchester, CD-meghajtó, flopi stb.). Ezeket javítani általában nem lehet, csak cserélni. Az elromlott egységek, alkatrészek hasonló paraméterű alkotórésszel nem cserélhetők, mivel olyanok a piacon már nincsenek, csak jobbak, nagyobb tudásúak, korszerűbbek. A számítógépek egy-egy elromlott és ezért kicserélésre kerülő alkotórészének beszerzési, javítási költségét karbantartási költségként vagy bővítésként kell-e elszámolni?
Részlet a válaszból: […]bruttó értékét kell növelni beruházáskénti elszámolás után. Mivel azonban a számítógép működéséhez ugyanabból az egységből, alkotórészből csak egyre van szükség, a régi egység, alkotórész könyv szerinti értékével (külön a bruttó értékével, illetve az elszámolt értékcsökkenésével) csökkenteni kell a számítógép nyilvántartás szerinti értékét is (részleges selejtezést kell végrehajtani). Tekintettel azonban arra, hogy a számítógép egyes egységeinek, alkotórészeinek a bekerülési értéke általában nem ismert, így a csere időpontjában könyv szerinti értékük sem állapítható meg megnyugtató módon. Ezért a gyakorlatban a részleges selejtezés és a pótlólagos beruházás egyáltalán nem, vagy csak nehezen alkalmazható. "Felújítás a korszerűsítés is, ha az a korszerű technika alkalmazásával a tárgyi eszköz egyes részeinek az eredetitől eltérő megoldásával vagy kicserélésével a tárgyi eszköz üzembiztonságát, teljesítőképességét, használhatóságát vagy gazdaságosságát növeli." A számítógép egyes alkotórészei, egységei kérdésben szereplő cseréje korszerűsítésnek is minősíthető (eredetitől eltérő megoldás, teljesítőképesség-növekedés stb.). Ez esetben viszont a csere során beszerzett egységek, alkatrészek bekerülési értékét, a cseréhez kapcsolódó javítási és egyéb költségeket a számítógép felújítási költségeként, az eredeti bruttó értéket növelő tételként kell elszámolni. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a számítógép bruttó értékének (és ezen keresztül nettó értékének) változása eredményezheti a terv szerint elszámolt értékcsökkenés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. június 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1279
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: