Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott alomtrágya tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Hígtrágya, alomtrágya elszámolása

Kérdés: A környezetvédelmi előírásokkal összhangban megvalósított trágyaberuházás után keletkezett hígtrágya és alomtrágya számviteli elszámolásával kapcsolatosan kérdezném: Kell-e, kötelező-e a hígtrágyát, alomtrágyát melléktermékként hozamolni? Ha igen, milyen értéken és milyen mennyiségben, vagy hogyan lehet meghatározni a mennyiséget, illetve értéket? A hígtrágyát a kijuttatórendszeren keresztül kiöntözik a földekre. Az alomregenerált trágya egy része almolásra, más része a földre kerül, természetesen a megfelelő hatósági engedélyekkel. Kell-e készleten lenni akár hígtrágyának, akár alomregenerált trágyának? A valóságban van, de papíron is kell lennie? Lehet-e az, hogy csak annyit hozamolunk, amennyit kijuttatunk, illetve néha értékesítünk? Értékesítés csakis alomregenerált trágya esetében van. A hígtrágya-készletezés értelmetlennek tűnik, hiszen az ülepszik, párolog, mennyisége változik. A fentiek szerint szeretnék egy komplett választ kapni, ha lehetne az egész számviteli elszámolására vonatkoztatva, még azt is figyelembe véve, hogy meddig az állattenyésztés költsége, és mikortól lesz a növénytermesztés költsége. A kiöntözés miatti talajvizsgálat az állattenyésztés költsége még, vagy a növénytermesztésé?
Részlet a válaszból: […]végzett szervestrágyázás több évig hat a növénytermelésre, így a következő évekre ható arányos részt befejezetlen termelésként (mezei leltárként) is ki kell mutatni (a számviteli politikában kell meghatározni a leírás időtartamát). Kiöntözött hígtrágya esetében annak szervesanyag-tartalma alapján lehet eldönteni, hogy a hígtrágyás öntözés trágyahatása csak a kiöntözés évében, vagy több éven keresztül hasznosul. E követelményekből is következik, hogy a trágyát készletként ki kell mutatni a könyvekben. A trágyakészlet értékét, mint mellékterméket, a számviteli politikában meghatározott elszámolóáron kell nyilvántartani. Az elszámolóár kialakítása során az eladási árból (piaci értékből) célszerű kiindulni (a kérdésben leírtak szerint a trágyából értékesítenek is, így a piaci értéke meghatározható). A hígtrágya készletelszámolása során annak tényleges szervesanyag-tartalmából kell kiindulni, amelynek meghatározása történhet tapasztalati adatok alapján is (ennek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. szeptember 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6763
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,