Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott áramfogyasztás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Áramszámlában lévő szolgáltatás

Kérdés: A számviteli törvény szerint az áramszámlán szereplő sokféle tételt nem kell elkülönítetten szolgáltatásokra és anyagköltségre könyvelni, az egész anyagköltség. Mi a helyes eljárás abban az esetben, ha két külön cég szolgáltatja az áramot? Az egyik cég a fogyasztást számlázza, a másik a rendszerhasználati díjat. Ez esetben is mind a két számla anyagköltségként könyvelendő, vagy a rendszerhasználati díj már szolgáltatás?
Részlet a válaszból: […]tekinthető külön szolgáltatásnak (áramfogyasztás nélkül a rendszerhasználati díj, mint egy sajátos szolgáltatás ellenértéke, nem értelmezhető).Az Szt. 47. §-ának (1) bekezdése alapján az anyag (mint eszköz) bekerülési értéke magában foglalja - többek között - a raktárba beszállításig (áram esetében a fogyasztásig) felmerült, az eszközhöz egyedileg hozzákapcsolható tételeket. Ilyen tétel a rendszerhasználati[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. július 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6734
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Áramfogyasztás továbbszámlázása

Kérdés: A kft. az áramszolgáltatóval kötött megállapodás alapján 2 mérőórát létesít. Az egyik mérőóra a saját fogyasztását, a másik a kft. székhelye melletti bt. fogyasztását mérné. Ezt számlázná ki a kft. a bt. részére. A bt. csak az áramszolgáltatást kapja, ingatlan-bérbeadás nem történt. A számla kiállításakor a kft.-nek szerepeltetnie kell-e a számlán a "számla közvetített szolgáltatást tartalmaz" szöveget? Jogosult-e a kft. az áramszolgáltatás kiszámlázására? Megteheti-e a kft., hogy az áramdíjon felül hálózat-fenntartási költséget is számlázzon? Milyen tevékenységi kört kell felvennie a cégnek, hogy a fentieket számlázni tudja?
Részlet a válaszból: […]álláspontja a mérvadó. Szerintünk az áramszolgáltatónak kell a fogyasztó felé számláznia, nem iktatható közbe a kft. mint aláram-szolgáltató. Ha mégis, akkor a bt. áramfogyasztását a kft. egy az egyben számlázhatja tovább a bt.-nek, a számlán feltüntetve, hogy közvetített szolgáltatás a számlázott teljes összeg. Az áramszolgáltató által számlázott összegre a kft. nem számíthat fel hálózat-fenntartási költséget.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. december 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4840