Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott árbevétel becsléssel tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Becsült árbevétel és a tagok jövedelme

Kérdés: Gazdasági társaságok adóellenőrzésekor a becsült árbevétel összegét milyen jogcímen kell a személyesen közreműködő tag(ok) Szja-tv. szerinti jövedelmeként figyelembe venni?
Részlet a válaszból: […]az árbevétel becslésére kerül sor, akkor a becsült árbevétel összege nem képezi a személyesen közreműködő
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. április 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4530
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Becslés útján megállapított árbevétel könyvelése

Kérdés: Az APEH ellenőrizte az elmúlt évek gazdálkodását és 1998. évre becslés alapján a társaság árbevételét, és ugyanezen összeggel az adóalapot megnövelte. A megnövelt árbevétel után áfa és társasági adó megfizetésére kötelezte a társaságot. Hogyan kell ezt a megállapítást könyvelni?
Részlet a válaszból: […]ellenérték. Az Art. 60. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján - többek között - becslés alkalmazható, ha az adó, illetve a költségvetési támogatás alapja nem állapítható meg. Az Art. 60. §-ának (6) bekezdése szerint becsléssel kell megállapítani az adóalapot akkor is, ha az adóalap megállapítására azért nincs mód, mert sem a bevételekről, sem a kiadásokról adatok, iratok, más bizonyítékok nem állnak, vagy csak részben állnak az adóhatóság rendelkezésére. A becslésnek, mint módszer alkalmazásának, még számtalan oka, esete lehet. Számviteli szempontból éppen ezért, mivel a kérdésben szereplő becsült árbevételnek konkrét bizonylata nincs, a becsült árbevételt nem szabad könyvelni (nincs vevő, nincs készpénzbevétel).[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. augusztus 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 803
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,