Önellenőrzés áfahiány miatt

Kérdés: A kft.-t az adóhatóság ellenőrzése során 2017 augusztusában 5 millió forintra büntette meg, és megállapított 10 millió forint áfahiányt is, ami a 2016. évet érintette. A jogerős határozat 2017. december 26-án érkezett meg. A 2017. évről a beszámolót a taggyűlés már elfogadta. Kell-e önellenőrizni a 2017. évet? 2018 márciusában az adóhatóság az adóhiány részletekben történő megfizetését engedélyezte. Módosítható-e ezzel a 2016. évi eredmény? Milyen összeggel kell a társaságiadó-alapot növelni, ha a kft. 2016. évi mérlegének főösszege 126 millió forint volt?
Részlet a válaszából: […] A választ nehezíti, hogy a kérdésben nincs nevesítve, hogy az adóhatóság az áfahiányt mire alapozta? A kft. helytelen áfakulcsot alkalmazott? Vagy olyan áfát is levonásba helyezett, ami egyébként az Áfa-tv. szerint nem volt levonható? Esetleg becsült árbevétel alapján...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. április 12.

Becsült árbevétel és a tagok jövedelme

Kérdés: Gazdasági társaságok adóellenőrzésekor a becsült árbevétel összegét milyen jogcímen kell a személyesen közreműködő tag(ok) Szja-tv. szerinti jövedelmeként figyelembe venni?
Részlet a válaszából: […]

Ha egy gazdasági társaságnál adóellenőrzés során az árbevétel becslésére kerül sor, akkor a becsült árbevétel összege nem képezi a személyesen közreműködő tag(ok) Szja-tv. szerinti jövedelmét.

 

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2010. április 1.

Becslés útján megállapított árbevétel könyvelése

Kérdés: Az APEH ellenőrizte az elmúlt évek gazdálkodását és 1998. évre becslés alapján a társaság árbevételét, és ugyanezen összeggel az adóalapot megnövelte. A megnövelt árbevétel után áfa és társasági adó megfizetésére kötelezte a társaságot. Hogyan kell ezt a megállapítást könyvelni?
Részlet a válaszából: […] Ez esetben is az Szt. előírásai szerint kell eljárni. Az Szt. 165. §-ának (2) bekezdése alapján a számviteli (könyvviteli) nyilvántartásokba csak szabályszerűen kiállított bizonylat alapján szabad adatokat bejegyezni. Az árbevétel elszámolásának bizonylata az Szt. 72....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 22.