Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott árbevétel (kalkulált értékkel) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Kalkulált értékek alapján történő árbevétel-elszámolás

Kérdés: Társaságunk több ezer partnernek értékesít termékeket különböző feltételekkel. Az értékesítés főbb jellemzői: a vevő az eladó telephelyén veszi át a terméket, vagy kiszállítva kéri; a fizetés készpénzben, pár napos átutalás, vagy feltételhez kötött, halasztott fizetési lehetőség; a vevő a vásárlást követően nem viszi el a terméket, azt a társaság több hónapig is tárolja a vevő részére. A kialkudott ár a fentiek figyelembevételével kerül meghatározásra, de csak egy árat tüntetünk fel a számlán. Az árak képzésében szereplő „szolgáltatási�� egységárak kalkulált értékei nem feltétlenül egyeznek meg azok tényleges beszerzési költségével. Azokat a belső informatikai rendszerben rögzítjük. A kialakított megoldás célja a társaság jövedelmezőségének nyomon követése, mivel az informatikai rendszer az árképzéshez használt tételeket automatikusan külön főkönyvi számlákra könyveli. Például értékesítünk 10 tonna terméket. A számlán 10 tonna 100.000 Ft/tonna = 1.000.000 Ft+áfa. Belső könyvelés: 800.000 Ft értékesítési árbevétel, 100.000 Ft szállítási szolgáltatás árbevétel, 50.000 Ft raktározási szolgáltatás, 50.000 Ft halasztott fizetés kamata (kamatbevétel). Kifogásolható-e a fenti gyakorlat számviteli és adózási szempontból? Az áfa a termékre meghatározott szerinti!
Részlet a válaszból: […]ellenértéket nem lehet az árképzésnél figyelembe vett tevékenységek szempontjai alapján megbontani, és ezen megbontásnak megfelelően külön-külön főkönyvi számlákra könyvelni.[Zárójelben megjegyezzük, többször leírtuk, hogy az anyagfelhasználással járó szolgáltatást csak szolgáltatásként (például építőipari szolgáltatás) lehet számlázni, és nem lehet külön számlázni a szolgáltatás díját, és külön a szolgáltatáshoz felhasznált anyagok értékét, még ugyanazon számlán belül sem!]Az Áfa-tv. általános szabályaiból következik, hogy a belföldön kibocsátott számlán feltüntetett ellenérték alapján kell a fizetendő áfát megállapítani, és az áfabevallásba beállítani. Az áfa alapjaként számításba vett összeg - normál körülmények között - a számviteli nyilvántartásokban rögzítettek alapján is ellenőrizhető. A kérdésben leírt esetben olyan számla alapján történik az áfafizetés, amely a számviteli nyilvántartásokban nem szerepel.A kérdés szerinti gyakorlat zavaró lehet a helyi iparűzési adó alapjának az önkormányzatok közötti megosztásánál is.A társaságon belüli egységek tevékenysége eredményességének mérésére, ezen keresztül a társaság jövedelmezőségének nyomon követésére célszerű az egységek elszámoltatását biztosító rendszert bevezetni, a kettős könyvvitel zárt rendszerben működtetni úgy, hogy a könyvelés Szt. szerinti rendjét ne zavarja meg.Például[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. március 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7560
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: