Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott árrés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Árrés után fizetendő áfa elszámolása

Kérdés: A Számviteli Levelek 57. számában az 1186. kérdésre adott válaszuk nem egyértelmű számomra. Miért az egyéb ráfordítások között kell a fizetendő áfát elszámolni, és miért nem az árbevételt kell azzal csökkenteni? A válasz különösen fontos a helyi iparűzési adó alapjának meghatározásához.
Részlet a válaszból: […]66. §-ának (4) bekezdése alapján az idegenforgalmi tevékenységet folytató vállalkozás a saját nevében, az utas javára megrendelt, más adóalany által értékesített termék, nyújtott szolgáltatás adólevonási jogát nem gyakorolhatja. Ez azt jelenti, hogy ha ezen termékek, nyújtott szolgáltatások számláiban felszámított áfát, mint előzetesen felszámított áfát a vállalkozó nem vonhatja le, akkor azt az Szt. vonatkozó előírásai figyelembevételével a termék bekerülési értékében (T 26 - K 454), illetve az igénybe vett szolgáltatás költségében (T 52 - K 454), vagy ha az közvetített szolgáltatásnak minősül, annak továbbszámlázásakor az eladott (közvetített) szolgáltatások értékében (T 271 - K 454, továbbszámlázáskor T 815 - K 271) kell elszámolnia. Az Áfa-tv. 66. §-ának (5) bekezdése alapján az idegenforgalmi tevékenységet végző a számlában - az adott esetben - nem tüntethet fel fizetendő áfát, felszámított adómértéket. Mivel az adott esetben is az árbevétel elszámolásának a bizonylata a számla, az egyszerűsített számla, az áfafizetési kötelezettség viszont nem az árbevételhez kapcsolódik (csak az árréshez), így hiányzik az árbevétel csökkentésének a közvetlen bizonylata. Ez az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. szeptember 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1394
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Árrés után fizetendő áfa elszámolása

Kérdés: Utazást szervező kft. az áfa szempontjából árrés utáni adózásra kötelezett, tehát a bejövő számlákat áfával növelt értéken könyveli, a kimenő számlákban pedig fizetendő áfát nem számíthat fel. Az árrés után fizetendő áfát hova kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]kell elszámolni a bekerülési érték részét nem képező, illetve a költségek között el nem számolható adók, illetékek, hozzájárulások tárgyévre bevallott, fizetendő
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. április 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1186
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,