Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott autócsere tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Sajátos autócsere elszámolása

Kérdés: Autócsere esetén a cég saját autóját az autókereskedőnek leadja, cserébe elhoz egy másik autót, amelyet a cég nevére írnak. A leadott autó is a cég nevén van mindaddig, amíg azt az autókereskedő nem értékesíti. Milyen értéken kell aktiválni az új autót? A régi autó könyv szerinti értékén, vagy a régi autó eladási árán? Mi történik akkor, ha ez egy éven belül nem bonyolódik le?
Részlet a válaszból: […]nem használja, ezért azt a tárgyi eszközök közül ki kell vezetni, és a vásárolt készletek között állományba kell venni, az adott esetben - célszerűen - a cserére leadás időpontjában számított nettó értéken. (A készletek közé való átvezetés előtt akkor kell terven felüli értékcsökkenést elszámolni, ha a várható eladási ár kevesebb lesz, mint a nyilvántartás szerinti nettó érték.) A készletek közé átvezetett autót akkor kell értékesítésként elszámolni, ha a leadott autót a kereskedő értékesítette. Értékesítéskor számlázni kell az eladási árat és a fizetendő áfát, a készletek közé átvezetett értéket pedig az eladott áruk beszerzési értékeként kell elszámolni (T 311 - K 91-92, 467, illetve T 814 - K 261). 2. A csereként elhozott és a cég nevére íratott autót el kell számolni beruházásként (T 161 - K 455), majd a rendeltetésszerű használatbavételkor aktiválni kell (T 132, 142 - K 161), az általános előírások szerint a terv szerinti értékcsökkenést meghatározni és elszámolni. Beruházási (bekerülési) értékként ha ismert az érték, akkor a számlázott értéket, ha nem ismert az érték (mert például a régi autó eladási árától függ), akkor a várható értéket,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. április 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 644
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: