Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott baleseti adó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Baleseti adó könyvelése

Kérdés: A baleseti adó könyvelésével kapcsolatban többféle állásponttal találkozhatunk. Egyes vélemények szerint ez a tétel - mivel a biztosító számláján elkülönítetten megjelenik - adóként könyvelendő. Más értelmezésben, teljes összegében biztosítási díjnak tekintendő. Önök szerint mi a helyes eljárás?
Részlet a válaszból: […]adófizetési kötelezettség a kötelező felelősségbiztosításidíj-fizetési kötelezettséghez kötődik. A baleseti adó a gépjárműhasználattal szükségszerűen együtt járó baleseti kockázat sajátos fedezetére szolgál. A baleseti adó összegének nagysága a felelősségbiztosítás díjával arányosan változik, ezáltal kifejezve a gépjármű használatához kapcsolódó baleseti kockázat nagyságát. A törvény szerint az adó alanya a biztosítóval szerződéses kapcsolatban álló gépjármű-üzembentartó. A baleseti adó ugyan állami bevétel, de annak összegét a biztosító állapítja meg, vallja be és fizeti meg. Ehhez a biztosítónak az adót az esedékes biztosítási díjjal együtt kell beszednie (kivéve ha még nincs vagy már nincs biztosítási jogviszony, mert ebben az esetben az adóalany az adófizetésre kötelezett). Az előbbiekből következően, a baleseti adó és a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. március 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5333
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: