Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott bankszámla külföldön tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Külföldi bankszámla bejelentési kötelezettsége

Kérdés: Magyar, áfás magánszemély euróban kiállított számlájának ellenértékét német bankszámlára szeretné utaltatni. Külföldön vállalkozási tevékenységet nem folytat. A NAV ezt elfogadja?
Részlet a válaszból: […](továbbiakban: Új Art.) 66. §-a kötelezővé teszi, hogy a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adófizetési kötelezettségét erről a számláról teljesítse, illetve az adóhatóság is ezt használja visszautalásai során. Nincs arra vonatkozó tiltás, hogy emellett az áfás magánszemély ne nyithatna külföldön is olyan számlát, amelyre bevételét utaltatja. (A külföldi számlaszám bejelentési kötelezettsége a hatályos szabályok alapján a cégbejegyzésre kötelezett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. április 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7585
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Bankszámlanyitás külföldön

Kérdés: Belföldi székhelyű magyar tulajdonú kft. nyithat-e külföldön (EU-tagország) vállalkozói bankszámlát?
Részlet a válaszból: […]kötelezett. Külföldön (az EU-tagországban is!) csak akkor indokolt pénzforgalmi számlát (bankszámlát) nyitni, ha ott vállalkozási tevékenységet végez, ha az adott ország törvényei
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. október 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6053
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Külföldön megnyitott bankszámla

Kérdés: A kft. Ausztriában vett fel beruházási hitelt, ezért ott is kellett nyitnia bankszámlát. A korábbi könyvelő, könyvvizsgáló szerint ezt nem lehet másként könyvelni, csak a gazdasági események aznapi árfolyamának alkalmazásával, amikor a pénz befolyt, amikor a számláról kifizetés történt. Ez a külföldi bankszámla euróban egyezik a könyveléssel, de itt is - véleményem szerint - alkalmazni kellene a FIFO vagy az átlagár módszerét, különben nagyon torz lehet az árfolyam-különbözet.
Részlet a válaszból: […]nyilvántartásokba felvenni. Ha az eurós beruházási hitel törlesztéséhez, kamata megfizetéséhez eurót forintért vásárolnak, az így vásárolt eurót a fizetett forintösszegben kell a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni, a nyilvántartási árfolyamot a forintban fizetett összeg és a vásárolt euró hányadosaként kell megállapítani. (Az így megállapított euróárfolyam nyilvánvalóan eltér a vétel napján érvényes választott euróárfolyamtól!)A devizaszámlákhoz kapcsolódóan a deviza csökkenését alapvetően a bekerülési árfolyamon kell forintban elszámolni, akár devizabetétről, akár devizakötelezettségről (devizahitelről) van szó. A kft.-nek kell a számviteli politika keretében eldöntenie, hogy a deviza csökkenését milyen bekerülési devizaárfolyamon számolja el. Ez lehet a tényleges bekerülési árfolyam, lehet a tényleges bekerülési árfolyamok súlyozott átlaga (minden deviza bekerülése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. október 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6044
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Külföldön vezetett bankszámláról forintszámlák kiegyenlítése

Kérdés: Magyarországon működő és bejegyzett kft. Ausztriában megnyitott bankszámlájára EUR-ban folyik be az exportszámlák ellenértéke. Erről a bankszámláról egyenlíti ki forintban a magyar szállítói számlákat. A devizás eszközöket és kötelezettségeket MNB hivatalos devizaárfolyamon értékeli, a bankszámlán lévő devizát átlagos bekerülési árfolyamon tartja nyilván. A szállítói számlák forintértékét adjuk meg a banknak, amelyhez a bank hozzárendeli a saját árfolyama szerint a devizát. Hogyan tudjuk ezt helyesen könyvelni?
Részlet a válaszból: […]rendezésére - a kft. diszpozíciója alapján - fizetnie kell. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a kft. forintot vásárol devizáért. A kezelési költséget külön kell kezelni. A szállítói tartozások kiegyenlítésére felhasznált (a kapott) forintösszeget ütköztetni kell az érte fizetett deviza (EUR) könyvekben kimutatott (átlagos bekerülési árfolyamon nyilvántartott) forintértékével, és a kettő különbözetét árfolyamnyereségként, illetve árfolyamveszteségként kell elszámolni. A kérdésben leírt esetben két gazdasági eseményről van szó: az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. szeptember 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2312
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: