Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott bányaművelés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Bányászatban igénybe vett földterület értékcsökkenése

Kérdés: A Tao-tv. 1. számú melléklete 5/d. pontja alapján érvényesíthető-e az Szt. szerint megállapított terv szerinti értékcsökkenés a felszíni művelésű bányászat során igénybe vett földterület után?
Részlet a válaszból: […]tartozó és igénybe vett földterület esetében az Szt. szerint megállapított terv szerinti értékcsökkenés érvényesíthető. A bányászat nyilvánvalóan magában foglalja a felszíni művelésű bányászatot is. A bánya célját szolgáló építmény magában foglalja azt a földterületet, ahol a bányászat folyik. A bányaművelésre igénybe vett földterület értéke a felszíni bányászat eredményeként értékéből veszít. Ezért ad arra lehetőséget az Szt. 52. §-ának (6) bekezdése, hogy a bányaművelésre igénybe vett földterület értéke után a bányaművelést végző terv szerinti értékcsökkenési leírást számolhasson el. Amennyiben tehát a felszíni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. február 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1586
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Bányanyitással, -bezárással kapcsolatos költségek elszámolása

Kérdés: A kft. 2002. év elején bányatelket vásárolt a hozzá tartozó bányászati joggal. Agyagkitermelésre 2002-ben nem került sor. Novemberben elkészítette a rekultivációs tervet a bányabezáráshoz és az egyéb dokumentumokat. A rekultivációs időszak 4 év, addig igény esetén a bányában lévő agyagot kitermelik. Hogyan kell elszámolni a bányatelek-vásárlást, a bányászati jog vételét, a rekultivációs és bányabezárási dokumentációt, a 4 év során felmerülő rekultivációs ráfordításokat?
Részlet a válaszból: […]értékű lesz a maradványértéke. A kérdésben nincs szó arról, hogy a bánya bezárása után mi lesz a bányatelekkel. Ha értékesítik, mennyi lesz a várható eladási ár? Ha más módon hasznosítják, mennyi a hasznosításnak megfelelő telek értéke a közvetlen környezetben stb.? Ezekről dönteni kell, a döntésnek megfelelően kell a várható maradványértéket meghatározni. A várható maradványértékkel csökkentett bekerülési értéket kell terv szerinti értékcsökkenésként a hasznos élettartam (4 év) alatt elszámolni. Ha tervezhető az agyagkitermelés évenkénti mennyisége, akkor annak arányában, ellenkező esetben lineárisan. A bányászati jog megszerzéséért fizetett összeget az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok között, a bányabezáráshoz szükséges rekultivációs tervet és egyéb dokumentációkat a szellemi termékek között kell azok bekerülési értékén állományba venni. A vagyoni értékű jogként, szellemi termékként állományba vett tételek bekerülési értékét (ezeknél valószínűsíthető, hogy maradványértékkel nem kell számolni, mert azok később máshol nem hasznosíthatók!) a bányatelek hasznos élettartama (4 év) alatt kell terv szerinti értékcsökkenésként elszámolni az agyagkitermeléssel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. október 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1430
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,