Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott bányaszolgalmi jog tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kavics vagy bányászati jog értékesítése

Kérdés: A kft. kavics kitermelésére vonatkozó bányászati joggal bír egy magántulajdonban lévő terület felett, fizeti a bányajáradékot. A bányászati tevékenységet nem a kft. végzi. A földben lévő kavicsot kitermelés nélkül, szerződésben eladja a kitermelést végző vállalkozásnak. A kitermelt kavics mennyisége alapján számlázza a kft. a kitermelést végző felé a kavicsot a piaci érték töredékéért, mivel a kitermelés költségei nem a kft.-nél jelennek meg. A szóban forgó esetben kavics vagy kibányászatlan kavics értékesítése történik, azaz termékértékesítés vagy a bányászati jog értékesítése valósul meg?
Részlet a válaszból: […]földben lévő kavicsot a kft. kitermelés nélkül adja el, akkor a szerződésben meghatározott ellenértéket egy összegben kell számláznia. Ez esetben a kft. nem kavicsot értékesített, hanem a kitermelés jogát, a bányászati jogot.Az is lehet, hogy a kft. a földben lévő kavicsot ugyan kitermelés nélkül adja el, de a szerződésben nem az összmennyiség ellenértékét határozzák meg, hanem csak a már kitermelt kavicsmennyiség egységárát. Ez esetben számlázhat a kft. - a szerződésben meghatározott időszakonként - a kitermelt kavics mennyisége alapján, és ezáltal termékértékesítés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. március 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6580
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Bányaszolgalmi jog elszámolása

Kérdés: Árverésen vásároltam ingatlant. Utána bányaszolgalmi jogot alapítottak, és megítéltek határozatban 2,5 millió forint kártalanítást. Kérdésem: a kártalanítás milyen bevétel, könyvelnem kell-e a telek értékcsökkenését?
Részlet a válaszból: […]meghatározni. A hivatkozott jogszabályi előírások alapján a szolgalmi jog alapításával a telek forgalmi értéke csökken (ez a tényleges kár), bár ez az értékcsökkenés nem tekinthető véglegesnek, hiszen a szolgalmi jog megszűnésével a forgalmi értékben bekövetkezett csökkenés is megszűnik. Ha a tárgyi eszköz (a telek) könyv szerinti értéke tartósan és jelentősen magasabb, mint ezen eszköz piaci értéke, akkor az Szt. 53. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján a tárgyi eszköznél (a teleknél) terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni. A terven felüli értékcsökkenés összegszerű meghatározásánál a kapott kártérítés összegét indokolt számításba venni. A jogszabályok szolgalom alapításához kapcsolódó kártalanításról szólnak. Ez azonban így együtt sem az áfatörvényi, sem a számviteli előírások szerint nem kezelhetők. Az Áfa-tv. 13. §-a (2) bekezdésének a) pontja alapján szolgáltatás nyújtása a vagyoni értékű jogok időleges vagy végleges átengedése. A szolgalmi jog a vagyoni értékű jogok közé tartozik, ezért a kapott kártalanítás összegét áfafizetési kötelezettség terheli. Számviteli szempontból a szolgalmi jog alapítása a telek használati jogának átengedéséért kapott ellenérték, amelyet - az adott esetben - számlázni kell, és az áfát nem tartalmazó számlázott ellenértéket az értékesítés nettó árbevételeként kell elszámolni. [Szt. 72. §-a (4) bekezdésének d) pontja]. A Tao-tv. 1.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. október 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5169
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: