Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott befektetett pénzügyi eszköz tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Befektetett pénzügyi eszközök piaci értékelése

Kérdés: Az anyavállalat befektetett pénzügyi eszközei között tartja nyilván 3 leányvállalatában lévő részesedését, ahol 100%-ban tulajdonos. A 3 leányvállalatból kettő saját tőkéje és piaci értéke tartósan és lényegesen nagyobb az anyavállalatnál lévő könyv szerinti értéknél. A 3. leányvállalat viszont nagy értékű ingatlannal rendelkezik, amelyet piaci értéken szerepeltet a mérlegében, a különbözetnek értékhelyesbítésként, illetve értékelési tartalékként történő kimutatásával. A 3. leányvállalat piaci értéke így tartósan magasabb (bár a saját tőke kevesebb, mint a jegyzett tőke), mint amilyen értéken az anyavállalat könyveiben szerepel. Élhet-e az anyavállalat az Szt. 57-59. §-aiban szabályozott értékhelyesbítés-értékelési tartalék intézményével a befektetett pénzügyi eszközök között tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban lévő eszközcsoportra vonatkozóan?
Részlet a válaszból: […]függ. Ha a cég már elkezdte alkalmazni, az csak megszűnhet, ha a piaci értéken értékelt eszközök piaci értéke már nem haladja meg tartósan és jelentős összegben a könyv szerinti értéket. A tartósan befektetett pénzügyi eszközök könyv szerinti értéke jellemzően azok bekerülési értéke. Ezért ha az anyavállalat esetleg korábban értékvesztést számolt el, akkor a mérleg-fordulónapi könyv szerinti érték helyes számbavétele szempontjából a korábban elszámolt értékvesztést a piaci értéken történő értékelés előtt vissza kell írni.A kérdésre a válasz: az anyavállalat - a kérdésben felsoroltak alapján - élhet a piaci értéken történő értékelés lehetőségével, azaz a három leányvállalat külön-külön meghatározott piaci értéke és az anyavállalatnál kimutatott bekerülési értéke közötti különbözetet - ha ez tartósnak mutatkozik és jelentős összegű - értékhelyesbítésként az értékelési tartalékkal szemben elszámolhatja, és ilyen címen a mérlegben szerepeltetheti.A befektetett pénzügyi eszközök (az adott esetben a részesedések) piaci értékét természetesen külön-külön dokumentálni kell. Piaci érték lehet a két leányvállalat saját tőkéje is, de lehet ezen leányvállalatoknak az Szt.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. március 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6590
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: