Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott belistázási díj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: A belistázási elszámolás

Kérdés: A vállalkozás a termékek forgalmazása során megfizeti a hipermarketeknek a belistázási díjat, amelyet a termék bevezetésekor egyszer kell megfizetni. Ennek ellenértékeként termékeinket időkorlátozás nélkül értékesíthetjük az egyes hipermarketekben. Ezt az összeget költségként számoljuk el, ami azonban nem egy gazdasági évet érint, tulajdonképpen "jogot" veszünk a termékek beszállítására. Kérdés, hogy helyes-e a költségkénti elszámolás?
Részlet a válaszból: […]a szerződésben rögzített feltételek teljesítése, a feltételek teljesítésének ellenőrzése szerződés nélkül nem képzelhető el!) Az adott esetben a termék bevezetésekor egy összegben megfizetett belistázási díj nem hasonlítható egy szokványos termékértékesítéshez. Ez esetben természetesen nem elegendő a számla a számlázott érték elszámolásához, még a számla kiállítójánál sem. Tehát szükséges, hogy legyen szerződés, amelyből megállapítható a termék bevezetésekor megfizetett belistázási díj hány termékre, termékcsaládra vonatkozik, és milyen időtartamra szól! Új termék bevezetése esetén kell-e, illetve milyen esetben kell belistázási díjat fizetni. Legalább ezen információkra szükség van azért, hogy el lehessen dönteni, az előre megfizetett belistázási díj a felmerülés időszakában számolandó el költségként, illetve árbevételként (ennek a valószínűsége a legkisebb); az immateriális javak között kell kimutatni vagyoni értékű jogként, illetve elhatárolt árbevételként (ez valószínűsíthető, ha a szerződés a több év alatt az eredmény terhére, javára történő elszámolást alátámasztja); véglegesen átadott-átvett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. szeptember 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1410
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: