Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bérbeadás (számítógép eszközei) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Számítógép ingyenes használatba adása

Kérdés: Az ingyenes számítógép- és internethasználat biztosítása a munkavállalók részére 2010-ben is adómentes. Az Szja-tv. azonban nem rendelkezik arról, hogy a juttatás milyen esetben tekinthető adómentesnek. Adómentesnek tekinthető-e a juttatás, ha a munkáltató azzal a céllal szerez be számítógépeket, hogy azokat a munkavállalók ingyenes használatába adja? A számítógép-használat biztosítása megvalósul-e akkor is, ha az alapgéphez szükséges tartozékot adja csak használatba a munkáltató (monitor, nyomtató, operációs rendszerek)? A használatba adás céljából beszerzett számítógépeket, tartozékokat társaságunk tárgyi eszközként nyilvántartásba véve az eszközök után értékcsökkenést számol el. Ez a költség a Tao-tv. szerint elismert költségnek minősül? Amennyiben a számítógépek beszerzésekor a társaság nem vonta le az áfát, akkor a használatba adáskor sem kell az áfát felszámítania?
Részlet a válaszból: […]nélkül) munkavállalóinak. (A jogszabályi elő­írás azzal a feltételezéssel élt, hogy a számítógépeket a társaságnál, a társaság feladatai végzése során ténylegesen legalább 2 évig használták.) A kérdésben leírtak esetében a számítógépeket a társaságnál egyáltalán nem használnák, mert azt a beszerzést követően a munkavállalók otthoni használatába adnák. Ez a korábbinál érdemileg kedvezőbb lenne, ami viszont nem lenne összhangban az Szja-tv. egyéb, lényegesen szigorúbb rendelkezéseivel. A kérdésben leírt gyakorlat mellett a társaság úgy juttatna jövedelmet a magánszemélynek a számítógép piaci értékének megfelelő összegben, hogy az után sem a munkavállaló, sem a munkáltató nem fizetne adót. (A munkavállaló ugyan az ingyenes használatbavételkor még nem rendelkezik a számítógép tulajdonjogával, de az általa történő kizárólagos használat már majdnem tulajdont jelent!) Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 7.11. pontja alapján adómentes a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép- és internethasználat. A törvényi előírásból valóban nem következik, hogy a munkáltató milyen módon biztosíthatja a számítógép- és internethasználatot. Nem vitatható a számítógép-használat akkor, ha annak a díját a szolgáltató a munkavállaló részére számlázza, és a munkáltató a munkavállaló által kifizetett számla szerinti értéket részben vagy egészében megtéríti. (Erről részletesen írtunk a Számviteli Levelek 212. számában a 4423. kérdésre, továbbá a 216. számában a 4493. kérdésre adott válaszokban az internethasználathoz kapcsolódóan.) Elképzelhető olyan megoldás is, hogy a számítógép-használatot a kérdező társaság biztosítja munkavállalóinak. Ez esetben a társaságnak számláznia kell a munkavállalók felé a számítógép-használat piaci díját az áfa felszámításával. (A számlázott értéket a társaság árbevételként és fizetendő áfaként számolja el a vevőkkel,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. május 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4591
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,