Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott beruházás lebonyolítása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Beruházás lebonyolítása

Kérdés: Egy orosz társaság Magyarországon alapított kft.-t. A magyar kft. az orosz cég beruházásainak lebonyolítója lesz. Az orosz cég által felvett kölcsönt a német bank a magyar kft.-nek utalja. A magyar kft. az orosz beruházással kapcsolatos megrendeléseket intézi, és utalja a felvett kölcsönből a számlák ellenértékét. Ezen "lebonyolítói" tevékenységéért az orosz anyavállalat jutalékot fizet. Helyes-e, ha a magyar cég a felvett kölcsönt és az ebből kifizetett összegeket egy elszámolási számlán könyveli? Az orosz cég részére számlázott jutalék áfaköteles?
Részlet a válaszból: […]figyelembevételével válaszunk a következő: A magyar kft.-nek az orosz cég által euróban felvett, a kft. devizaszámlájára folyósított hitelt az orosz céggel szembeni kölcsönkötelezettségként kell kimutatni (T 386 - K 452), a folyósítás időpontjában érvényes választott euróárfolyamon forintra átszámított összegben. A kft.-nek a beruházással kapcsolatos, a szerződés szerinti teljesítésről szóló számlákat, mint közvetített szolgáltatásokat készletre kell venni (T 271, 466 - K 454) a számlázott és elfogadott összegben, ha az ellenértéket forintban számlázták, ha pedig az ellenértéket euróban számlázták, akkor a teljesítés napján érvényes választott euróárfolyamon forintra átszámított értéken. Amennyiben építési hatósági engedélyes munkáról van szó, akkor a kft.-nek kell a fordított adózás szabályai szerint a fizetendő áfát megállapítani és megfizetni, illetve levonni. A számlák ellenértékének a kiegyenlítése az eurókölcsön-számláról történhet. Ha az ellenérték forintban van: először az euró ellenében forintot kell vásárolni: T 384 - K 389 és T 389 - K 386 (a ténylegesen jóváírt forintösszeg és az érte adott euró forintértéke közötti különbözetet árfolyam-különbözetként kell elszámolni). Ezt követően lehet a számlák elfogadott ellenértékét átutalni (T 454 - K 384). Ha az ellenérték euróban van, az átutalás közvetlenül teljesíthető (T 454 - K 386) azzal, hogy az átutalt euró könyv szerinti forintértékét kell a 454. számlára átvezetni, majd az ott mutatkozó különbözetet árfolyam-különbözetként elszámolni. Amikor a beruházás elkészült, a magyar kft.-nek számláznia kell a megvalósult beruházás bekerülési értékét az orosz cég felé a fordított adózás szabályai szerint, a megállapodás szerinti pénznemben és összegben. A számlázott összeget mint közvetített szolgáltatást árbevételként kell elszámolni (T 311 - K 91-92), a készleten lévő összeget pedig az értékesített közvetített szolgáltatás ráfordításaként[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. július 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5524
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,