Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott beszámoló (ismételt közzététel) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Számviteli beszámoló ismételt közzététele

Kérdés: A társaság új könyvelője megállapította, hogy a társaság a 2015. évi beszámoló elkészítésekor tévesen számolt el terv szerinti és terven felüli értékcsökkenést, és helytelenül állapította meg a tárgyévet megillető árbevétel összegét is. A hiba jelentős összegű. A 2015. évi számviteli beszámolót ismételten közzé kell tenni, vagy elegendő a feltárás évében az ellenőrzés megállapításaként a középső oszlopban bemutatni?
Részlet a válaszból: […]eredményt alakító bevételekre-költségekre, ráfordításokra gyakorolt hatását az eredménykimutatásban a középső oszlopban kell bemutatni.A beszámoló letétbe helyezésével és közzétételével kapcsolatos szabályokat nemcsak a számviteli törvény tartalmaz, de a Cégtörvény 18-19. §-ai is. Sőt fontos rendelkezéseket tartalmaz a számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzétételéről szóló 11/2009. (IV. 28.) IRM-MeHVM-PM együttes rendelet (IRM rendelet) is.Az IRM rendelet 2016. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint a beszámoló benyújtására - a cég választása szerint - a céginformációs szolgálat honlapján közzétett beküldési eljárások egyikével, elektronikus űrlap segítségével kerülhet sor. Az elektronikus űrlap a kormányzati portálról is elérhető.A számviteli beszámoló ismételt benyújtására nincs lehetőség. Ha mégis benyújtják, akkor azt a céginformációs szolgálat nem fogadja be.A cég kérelmére tehát a már közzétett beszámoló a céginformációs szolgálat honlapjáról nem távolítható el, a következő két eset kivételével 2016. január 1-jétől:1. Ha - az Szt. előírásai ellenére - nem a legfőbb szerv által elfogadott beszámoló kerül benyújtásra és közzétételre, a cég erről szóló nyilatkozata alapján a céginformációs szolgálat a beszámolót passzív státuszba helyezi. A legfőbb szerv által elfogadott beszámoló közzétételének lehetőségét a céginformációs szolgálat a beszámoló benyújtását követő egy éven belül, kizárólag egy alkalommal biztosítja, feltüntetve az utólagos közzététel napját és a változás tényét is. A passzív státuszú beszámoló a céginformációs[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. november 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7137
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,