Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott beszerzési érték tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Importárunak a vevő telephelyére szállítása

Kérdés: Az importáló cég a behozott árut nem a saját telephelyére szállítja, hanem egyenesen a vevőhöz. Ebben az esetben az általa kifizetett fuvarköltség része-e a beszerzési értéknek? Csökkenthető-e ezzel a fuvarköltséggel az iparűzési adó adóalapja?
Részlet a válaszból: […]megrendelő vevője raktárába történő beszállítást kell a raktárba történő beszállítás alatt érteni. A kérdés szerinti beszállítás közvetlenül a vevőhöz történik, szorosan kapcsolódik a beszerzéshez, ezért az importáló cég által fizetett és a megrendelő felé áthárított (számlázott) fuvarköltség része az importált áru bekerülési értékének (készletértékének), és ebből következően azt - áruként történő értékesítés esetén - az eladott áruk beszerzési értékeként - anyagként történő felhasználása esetén - anyagköltségként kell elszámolni, és mint ilyen csökkenti az iparűzési adó adóalapját.A szállítási,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. január 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6872
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Járulékos költségek áfája

Kérdés: Milyen mértékű általános forgalmi adó terheli az új számítástechnikai rendszer bevezetéséhez kapcsolódó, a szállító által biztosított oktatás ellenértékét?
Részlet a válaszból: […]szolgáltatások ellenértéke - jelennek meg. (Lásd az alábbi iránymutatást.) 1999/66. sz. APEH-iránymutatás Termékimporthoz kapcsolódó oktatási szolgáltatás Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 22. § (1) bekezdése szerint az adó alapja a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás esetén a teljesítés ellenértéke. Az ellenértéknek, az adó alapjának részét képezik a teljesítéshez járulékosan kapcsolódó költségek, melyek ezáltal osztoznak az értékesített termék, illetve nyújtott szolgáltatás adómértékével [Áfa-törvény 22. § (3) bekezdés b) pontja]. Termékimport esetén azonban az előbb említettektől eltérően határozandó meg mind az adó alapja, mind az importhoz kapcsolódó járulékos költség. Az Áfa-törvény 27. § (1) bekezdése szerint ugyanis termékimport esetén az adó alapja a termék vámértéke, amit különböző, a törvényben rögzített tételek növelnek. E tételek között szerepelnek a termékimporthoz kapcsolódó, az első belföldi rendeltetési helyig felmerülő járulékos költségek. Gyakran előfordul, hogy az importált termékhez kapcsolódóan a terméket eladó külföldi oktatási szolgáltatást is biztosít az importálónak. Az importhoz kapcsolódó oktatási szolgáltatás azonban nem értelmezhető a vámértéket növelő, így a termékimport adóalapjába beépülő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. január 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 12

3. találat: Betanítás költségeinek elszámolása

Kérdés: Cégünk új számítástechnikai rendszert vezet be, ami jelentős költséggel jár. Elszámolható-e beruházásként az oktatás költsége?
Részlet a válaszból: […]a díja. Ez a bekerülési értékre vonatkozó általános számviteli előírásokból következik, miszerint az eszköz bekerülési értékében figyelembe kell venni minden olyan költséget, amely az eszköz megszerzése, létesítése, üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezésig felmerült. Az adott esetben a számítástechnikai rendszer üzembe helyezésének
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. január 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 11
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,