Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bonifikáció tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bonifikáció miatti eltérés számlázása

Kérdés: Olajosnövény-kereskedelemmel foglalkozó társaság 2012 októberében napraforgót értékesített, szerzett be. Novemberben kézhez kapta a magas olajsavtartalom miatt számlázható bonifikációról szóló értesítést. Helyesen jár el a társaság, ha mind a bejövő, mind a kimenő számlái helyesbítő számlák lesznek? A számlán elegendő-e a bonifikáció feltüntetése egy sorban? A helyesbítő számlát milyen időszakra kell könyvelni? Melyik hónap bevallásában kell szerepeltetni?
Részlet a válaszból: […]számlával egy tekintet alá eső okiratot (a gyakorlat szerint helyesbítő számlát) kell kiállítani, amely lényegében csak a bonifikációval kapcsolatos értékadatként a számlázott és az elfogadott értékek közötti különbözetet tartalmazza.A helyesbítő számla szerinti értéket a könyvelési nyilvántartásokban az eredeti teljesítési időponttal kell rögzíteni, mind az értékesítésnél, mind a beszerzésnél.A helyesbítő számla szerint a módosítás eredményeként- nőhet az áfa alapja és így a fizetendő áfa összege (ez esetben a fizetendő áfát az eredeti teljesítési időponttal, az adott esetben önellenőrzéssel kell bevallani, ez következik az Áfa-tv. 55-56. §-aiból;- csökkenhet az áfa alapja és így a fizetendő áfa összege [ez esetben az Áfa-tv. 78. §-a (3) bekezdése alapján a megállapított fizetendő adót csökkentő tételt legkorábban abban az adómegállapítási időszakban kell figyelembe venni, amikor az eredeti számlát módosító számla a rendelkezésre áll];- nem csökken[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. március 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5785