Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott borravaló tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Borravaló bizonylat nélkül

Kérdés: Hogyan kell elszámolni egy cég üzleti partnerének éttermi vendéglátása során adott borravalót, amelynek összegét a számlán nem tüntetik fel? El lehet számolni azt is reprezentációs költségként, vagy a dolgozó jövedelmeként kell kimutatni? Van-e különbség az elszámolás módjában akkor, ha bankkártyával történik a fizetés, vagy akkor, ha készpénzzel? A borravaló összege nem szerepel a számlán, illetve a nyugtán.
Részlet a válaszból: […]üzleti partnerének vacsoráját és külön tételben annak a borravalóját a cég dolgozója (munkavállalója) a cég nevére szóló bankkártya használatával fizeti meg (a borravaló így az éttermi szolgáltatónál külön tételben pénzbevételként jelenik meg), akkor a pénzkezelési szabályzatban történt előzetes szabályozás függvényében a borravaló fizetésének a bizonylata lehet a cég nevére szóló bankkártya-kifizetésekről készült összeállításnak a borravaló fizetését tartalmazó tétele. Természetesen, e tétel szükségességét a cég vezetésének igazolnia kell, és ezen igazolás alapján elszámolható, de nem reprezentációs költségként.Az igazolás alapján a kifizetett összeget a kísérő dolgozó (munkavállaló) nettó jövedelmének kell tekinteni, a felbruttósított (a személyi jövedelemadót és a járulékokat magában foglaló) összegét a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni, a felbruttósított összegből[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. december 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8085
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Borravaló könyvelése

Kérdés: Hogyan kell könyvelni a borravalót?
Részlet a válaszból: […]felszámítani. A borravalót jellemzően az igénybe vett szolgáltatás számláján indokolt külön tételben vagy egyéb módon dokumentálni, a borravalóként történő kifizetés és adóztatás alátámasztására. A Tbj-tv. szerint a felszolgálói díj, a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló járulékalapot képező jövedelem, amely után a foglalkoztató (illetve a felszolgáló) 15 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot fizet, a magánszemély személyi jövedelemadót. A felszolgálónak a felszolgálási díjból kifizetett összeget a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni.A borravalós szolgáltatást igénybe vevő a (készpénzes) számla alapján az igénybe vett szolgáltatás ellenértékével együtt számolja el a borravalót az igénybe vett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. szeptember 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5990
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Borravaló fizetése bankkártyával

Kérdés: Hogyan kell elszámolni a bankkártyával fizetett borravalóval?
Részlet a válaszból: […]borravaló áfája megegyezik az igénybe vett szolgáltatás áfájával.A bankkártya használata esetén mindenképpen dokumentálni kell az igénybe vett szolgáltatás borravaló nélküli ellenértékét, külön tételben a borravalót. Számviteli szempontból azonban a teljes - áfa nélküli - összeget árbevételként kell elszámolni. A szolgáltatás igénybevevőjénél az elszámolás bizonylata a készpénzes számla (a fentebb említett megbontással), amelyet az igénybe vett szolgáltatás jellegének megfelelően kell a költségek között elszámolni. (Ha az igénybe vett szolgáltatás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. július 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5927
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Borravaló áfája

Kérdés: Kft.-nk éttermet működtet. A számla ellenértékét, amely étel- és italfogyasztást is tartalmaz 15, illetve 25 százalékos áfával, a vendég bankkártyával egyenlíti ki, a borravalóval együtt. A borravalót az áfa szempontjából hogyan kell kezelni?
Részlet a válaszból: […]valamilyen szolgáltatáshoz köthető, és a teljesített szolgáltatás "jutalmaként" ragadható meg - a szolgáltatást nyújtó adóalanynál elvi jelleggel minden esetben beletartozik a nyújtott szolgáltatás ellenértékébe, azaz adóalapot képez. A borravaló kapcsán kialakult speciális megfizetési "módok" következtében azonban nem mindig igazolható, hogy egy adott szolgáltatáshoz valóban kapcsolódott-e borravaló. Bankkártyával történő fizetésnél viszont bizonyítható a borravaló megléte, hiszen e fizetési módnál egyértelmű, hogy pontosan milyen összeget is fizetett a vevő az igénybe vett szolgáltatásért. Következésképpen amennyiben kártyás fizetésnél a fizetett összegben benne van a borravaló is, akkor annak összege szintén adóalapot képez a szolgáltatás nyújtójánál. A fent leírtakat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. május 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2181
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,