Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott cégnyilvántartás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Cégjegyzékből törölt cég működése

Kérdés: A Cégbíróság 2002-ben adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt törölte a céget. Mivel a cégnek erről nem volt tudomása, folyamatosan működött, beszerzett, feldolgozott, értékesített. Az APEH célellenőrzése során derült ki, hogy a cég már nem létezik, ezért az elmúlt évek során levonásba helyezett áfát vissza kell fizetni. A 2004-ben visszafizetett áfát, amely az árbevételhez viszonyítva nem jelentős, hogyan kell elszámolni? Az így megfizetett áfát senkitől sem tudjuk visszakérni?
Részlet a válaszból: […]megkeresése sem jutott el a céghez (az APEH-hoz eljutott!). A hatályos jogszabályi előírások nem vagy nem megfelelő alkalmazásából, helytelen értelmezéséből, vagy nem megengedett, tiltott cselekmény elkövetéséből származó hibákat az ellenőrzés keretében kell rendezni. Ilyen hiba az is, hogy a nem létező cég a beszerzések áfáját levonta 2002-ben is, 2003-ban és 2004-ben is. Mivel nem lehetett levonni, azt a beszerzések bekerülési értékében kellett volna figyelembe venni. Utólag ezt már nem lehet megvalósítani, ezért a le nem vont áfát az egyéb ráfordítások között kell elszámolni. Az egyes éveket terhelő le nem vonható áfával korrigálni kell - önellenőrzés keretében - a 2002-2003. éveket, és könyvelni kell 2004-ben is. Azt, hogy jelentős összegű-e a hiba, nem az árbevételhez viszonyítottan kell eldönteni, hanem az Szt. 3. §-a (3) bekezdésnek 3. pontja alapján, a mérlegfőösszeghez való viszonyítással. Akár jelentős, akár nem jelentős a hiba, társasági adó szempontjából korrigálandó a 2002. és a 2003. év. A hiba az iparűzési adó alapját nem érinti. Akár jelentős, akár nem jelentős a hiba, azt és annak hatását 2004-ben kell könyvelni, természetesen a 2004. évi tételektől elkülönítetten (a társasági adónál adóalapot növelő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. február 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2030
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Egyéni cég számvitele

Kérdés: Egyéni vállalkozó bejegyeztette magát a cégbíróságnál egyéni cégként. Nem kíván kft.-vé átalakulni. Vonatkozik-e rá a számviteli törvény?
Részlet a válaszból: […]egyéni vállalkozóra akkor sem, ha egyéni cégként a cégbíróságon bejegyezték. Így az egyéni cégre nem vonatkoznak az Szt. előírásai, nem kell beszámolót készítenie,
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. december 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 482