Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott CHF-hitel kiváltása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: CHF-hitel kiváltása euróhitellel

Kérdés: A régi banknál CHF-alapú hitelünk volt, amit az új bankunk euróhitellel váltott ki, az új bankkal kötött hitelszerződés szerint. Az új bankunk átutalt a régi banknak 81 206,09 eurót, amely megjelent a régi banknál 123 433,26 CHF formájában. Az új bank folyósította hitelt MNB-árfolyamon kell könyvelnem, és így az új hitel könyv szerinti értéke eltér a régi banknál CHF-ben jóváírt értékétől. A különbözet árfolyamnyereség lenne?
Részlet a válaszból: […]könyv szerinti értéke. Feltételezve (a kérdésből ugyan következik), hogy a régi bank CHF-hitelét az új bank az euróhitellel teljes összegében kiegyenlítette. Ez esetben az új bankkal szemben euróhitel miatti kötelezettség bekerüléskori forintértéke fogja meghatározni, hogy a régi bankkal szembeni hiteltartozás megszüntetéséhez mennyi forintra volt szükség. Tételezzük fel, hogy az euróárfolyam a CHF-hitel kiváltásakor 300 Ft/euró volt, az euróhitel forintértéke a kérdésben szereplő eurómennyiség számításbavétele mellett: 24 361 827 Ft. A két hitelszámla között ezt a forintértéket kell könyvelni (T a CHF-hitelszámla, K az euróhitel-számla). A CHF-számla Tartozik oldalára könyvelt összeg és a Követel oldalán lévő forintösszeg[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. június 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4193
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: