Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott cikkírói díj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Magánszemély cikkírói díjáról számla

Kérdés: Adószámos magánszemély cikkeket ír a kiadó részére, és erről számlát állít ki. Ebben az esetben a cikkírói díjat bérköltségként vagy igénybe vett szolgáltatásként kell elszámolni?
Részlet a válaszból: […]hitelt érdemlő módon kell igazolnia. (Önmagában az, hogy adószáma van, nem jelenti azt, hogy egyben egyéni vállalkozó is!)A statisztikai előírások szerint nem tartoznak a munkaerőköltség egyik csoportjába sem - többek között - a szerzői jogról szóló jogszabály alapján fizetett szerzői, írói és más szerzőijog-védelmet élvező munkák díjai és az azokkal kapcsolatos közreműködői díjak. Így a számla alapján fizetett szerzői díj (cikkírói díj) nem lehet bérköltség.A fentiek alapján nem vállalkozói díj, ha a cikkíró nem egyéni vállalkozó, nem bérköltség, ha a cikkíró nem megbízási díjat kap, de magánszemély részére fizetik ki, amelyet a számviteli előírások szerint a számlázott - áfa nélküli - összegében a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni.Az adófizetési kötelezettség meghatározásához abból kell kiindulni, hogy a magánszemély számlázott teljesítménye az Szja-tv. 16. §-ának (3) bekezdése alapján önálló tevékenységből származó bevétel, amely az Szja-tv. 17. §-a alapján adózik.Tekintettel arra, hogy ebből a bevételből a magánszemélynek az összevont adóalapba tartozó jövedelme lesz, és[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. január 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7188
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,