Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott CO2-kvóta tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: CO2-kvóta ellenében baktériumtrágya

Kérdés: Társaságunk egy projektjavaslatot dolgozott ki a mezőgazdaságiemisszió-kibocsátás csökkentésére, amely megkapta az NFM támogatását. A projekt lényege, hogy részleges nitrogénműtrágya-cserével és talajművelés-váltással csökkenthető a környezet CO2-terhelése. Cégünk mezőgazdasági termelőkkel köt együttműködési szerződést, amely szerint a termelő részére rendelkezésre bocsátjuk a nitrogénműtrágyát kiváltó baktériumtrágyát és a talajművelés-váltáshoz szükséges eszközöket, de ezek nem kerülnek a termelő tulajdonába. Cserébe ő kötelezettséget vállal, hogy betartja a technológiai előírást a talajművelés során, így csökkentheti az önköltségét. Az együttműködés következtében a termelési ciklus végén a létrejövő üvegházgáz­emisszió-megtakarítás - amely CO2-kvótában testesül meg - a társaságunk tulajdonát képező termék. A vázolt szerződés alapján megteheti-e a társaság, hogy nem számít fel az eszközök használatáért díjat, a baktériumtrágyát nem számlázza, hiszen az nem kerül a termelő tulajdonába, azt a CO2-kvóta mint termék előállítása érdekében felmerült anyagköltségként könyveli?
Részlet a válaszból: […]mert az nem marad a társaság tulajdonában sem (nem tudja ismételten raktárra venni). Ha nem számlázza a baktériumtrágyát a társaság a termelő felé, akkor azt térítés nélkül bocsátotta a termelő rendelkezésére, amely térítés nélküli átadást az áfa felszámításával rendkívüli ráfordításként kell elszámolnia, következményeivel együtt (áfa, társasági adó). Ha a termelő rendelkezésére bocsátott eszközök használatáért a társaság díjat nem számít fel, akkor az eszközöket térítés nélkül használja a termelő, a térítés nélküli szolgáltatás közvetlen költségeit és annak az áfáját a társaságnál rendkívüli ráfordításként kell elszámolni, adókövetkezményeivel együtt. Természetesen, amikor a társaság a megtakarított CO2-kvóta birtokába jut, azt az immateriális javak között a rendkívüli bevételekkel szemben piaci értéken állományba kell vennie, s halasztott bevételként a rendkívüli bevételt időbelileg el kell határolni. (Az időbeli elhatárolást a CO2-kvóta értékesítésekor lehet megszüntetni!) A fentiekből látható, hogy a rendkívüli ráfordításkénti elszámolás időpontja akár több évvel is eltérhet az időbeli elhatárolás feloldásakor elszámolható rendkívüli bevétel időpontjától. A számviteli alapelvekből az is következik, hogy a számviteli elszámolásnak a valós gazdasági eseményeket valódi tartalmuknak megfelelően kell tükrözniük. A kérdésben leírt esetben miről van szó? Az együttműködés keretében - a termelő baktériumtrágyát, a talajművelés-váltáshoz szükséges eszközök átmeneti használatának a lehetőségét kapja, valójában lemond a környezet terhelésének csökkenése során felszabaduló CO2-kvótáról, - a társaság adja a baktériumtrágyát, a talajművelés-váltáshoz szükséges eszközöket a szükséges időre rendelkezésre bocsátja, és megkapja a felszabaduló CO2-kvótát. Nyilvánvalóan a két oldal azonos értéket kell hogy képviseljen.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. október 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5190
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: