Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott csatornahasználati díj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Csatornahasználati növekmény számlája

Kérdés: A Nonprofit Gazdasági Kft. részére a Fővárosi Csatornázási Művek a 2018. évi csatornahasználati növekmény után számlát állított ki. Hogyan kell könyvelni a számlát? Elszámolható költségként, hiszen nem beruházás történik?
Részlet a válaszból: […]akkor olyan költségnek tekintendő, ami nem a vállalkozási tevékenység érdekében merült fel!Ha van a számlázás mögött szerződés, konkrét jogszabályi előírás, akkor is kétféle válasz lehetséges. Egyrészt lehet az, hogy a szerződésben rögzítettnél nagyobb a csatornahasználat (több szennyvíz folyik el a szennyvízcsatornán, mint amennyit maximumként a szerződésben rögzítettek), amiatt pluszösszeget, esetleg bírságot kell fizetni, amelyet igénybe vett szolgáltatások költségeként, illetve bírságként kell elszámolni.Másrészt az is lehet, hogy a szerződésben rögzítettnél lényegesen több szennyvíz folyik el a csatornán, és ezt tartósan[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. április 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7890
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Csatornahasználati díj

Kérdés: Hogyan szabályos 2012. évben a vízdíjszámlában szereplő csatornadíj könyvelése? Anyagköltség vagy igénybe vett szolgáltatás?
Részlet a válaszból: […]földgázkereskedő, a villamosenergia-kereskedő is) által a földgáz, a villamos energia, az ivóvíz végfelhasználónak (fogyasztónak) történő értékesítéséről kiállított számlában szereplő, külön jogszabály szerint kötelezően felszámított díjak, tételek. Mivel a földgáz, a villamos energia, az ivóvíz felhasználását anyagköltségként kell elszámolni, a hozzájuk szorosan kapcsolódó, kötelezően felszámított díjakat, tételeket is anyagköltségként, a gázdíj, az áramdíj, a vízdíj részeként kell számításba venni.A csatornahasználati díj viszont nem külön jogszabály szerint kötelezően felszámított díj, hanem egy szolgáltatásnak az ellenértéke, még akkor is, ha a vízfogyasztás arányában számítják fel. Ezért azt az igénybe vett szolgáltatások költségei között kell kimutatni, és nem anyagköltségként.Ha a szolgáltató egyetlen számlán szerepelteti - de mindenképpen külön-külön tételben - a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. március 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5761
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Csatornahasználati díj

Kérdés: Olvastuk a 3848. kérdésre adott válaszukat. Sajnos a vízfogyasztással egy számlán szereplő csatornahasználati díj okoz problémát. Hogyan lehet szabályosan könyvelni a vízdíjról és a szennyvíztisztítási díjról (csatornadíjról) szóló számlákat, ha azokat a szállító egy számlán szerepelteti? A vízdíj anyagköltség, a csatornadíj igénybe vett szolgáltatás, könyvelhető külön-külön, de a számviteli alapelvek szerint nem lehet. Eddig igénybe vett szolgáltatásként fogadtuk el a könyvelésben. Jó ez így?
Részlet a válaszból: […]főkönyvi számlára kell könyvelni, ahova valók. Nincsen és nem is lehet olyan törvényi előírás, mely szerint külön-külön számlát kellene adni - a kérdéshez kapcsolódóan - a vízdíjról, illetve a csatornahasználati díjról. Ha a szállító egyetlen számlán szerepelteti - de külön-külön tételben - a vízdíjat, a csatornahasználati díjat, továbbá az előzetesen felszámított áfát is, akkor a címzettnek kell az egyes tételeket a megfelelő főkönyvi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. június 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4608
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Csatornahasználati díj, alapdíj

Kérdés: A 3708. számú kérdéshez kapcsolódóan kérdezem, hogy a vízfogyasztással arányos csatornahasználati díj, a vízfogyasztáshoz, a gázfogyasztáshoz kapcsolódóan felszámított alapdíj anyagköltségnek minősül-e?
Részlet a válaszból: […]el anyagköltségként, mivel azt nem a víz megszerzése (a vízhez való hozzájutás) érdekében kell fizetni, függetlenül attól, hogy a csatornahasználati díj felszámítása a vízfogyasztás arányában történik. A vízművek által felszámított alapdíj összege független attól, hogy a fogyasztó milyen mennyiségben használt fel vizet, az alapdíj valójában a szolgáltató rendelkezésre állásának a díja, amelyet az igénybe vett szolgáltatások költségei között[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. október 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3848
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,