Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott devizabevétel tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Devizás bevétel átszámítása egyéni vállalkozónál

Kérdés: Devizás bevétel átszámításakor milyen és mikori árfolyamot kell alkalmazni katás, evás és normál egyéni vállalkozó esetében?
Katás egyéni vállalkozó
Részlet a válaszból: […]devizaárfolyamon kell a devizát forintra átszámítani, és bevételként az átszámított forintösszegben kimutatni. (Ez esetben is bekövetkezhet az, hogy a bevételként kimutatott átszámított forintösszegtől el fog térni az a forintösszeg, amit a deviza átváltásakor az egyéni vállalkozó ténylegesen megkap.)Jellemzően az egyéni vállalkozónak nincs devizaszámlája. Ez esetben a megkapott devizát a bank az egyéni vállalkozó forintbankszámláján írja jóvá. A forintra átszámítást ez esetben is az előző bekezdésben leírtak szerint kell elvégezni. (A forintra átszámított és bevételként kimutatott összegtől még inkább eltér a forintbankszámlán jóváírt összeg.)Mivel az egyéni vállalkozót érintő adótörvények nem szabályozzák az árfolyam-különbözetek számításba vételét, a fentiekben említett eltérések a magánszemély olyan bevételei, illetve kiadásai lesznek, amelyek őt adózatlanul megilletik, illetve terhelik.Evás egyéni vállalkozóAz Eva-tv. 6. §-ának (8) bekezdése szerint, ha a bevételt külföldi fizetőeszközben fejezték ki, akkor az átszámításhoz azt az utolsó, a bizonylat kibocsátásának napján - más esetben a bevétel megszerzésének a napján - érvényes, az adott külföldi pénznem valamely egységének forintban kifejezett eladási árát kell alkalmazni, amelyet belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában jegyez. Abban az esetben, ha az adott külföldi pénznemnek ilyen jegyzése nincs, a forintra történő átszámításhoz azt az adott külföldi pénznem valamely egységének euróban kifejezett értékét kell alapul venni, amelyet az MNB a bizonylat kibocsátásának napját - más esetekben a bevétel megszerzésének a napját - megelőző naptári negyedévre vonatkozóan tesz közzé.Mivel az evás egyéni vállalkozó bevétele a vállalkozási tevékenységével összefüggésben megszerzett vagyoni érték, a valuta, a deviza forintra történő átszámításánál is a megszerzés időpontjában (a valuta átvételekor, a devizának a bankszámlán való jóváírásakor) érvényes devizaárfolyamot kell alkalmazni.Nagyon lényeges azonban az, hogy a katás egyéni vállalkozótól eltérően az evás egyéni vállalkozónak- a valutát a kézhezvétel (az átvétel) napján érvényes, pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet (nem az MNB) eladási devizaárfolyamán kell forintra átszámítania, és bevételként az átszámított forintösszegben kimutatnia;- a devizát az evás egyéni vállalkozó devizaszámláján, forintbankszámláján, a bank által jóváírt devizaösszeget a jóváírás napján érvényes, pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet (a bankszámlát vezető bank) eladási devizaárfolyamán kell forintra átszámítani, és bevételként az átszámított forintösszegben kimutatni.Egyebekben mint a katás egyéni vállalkozónál.Normál[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. november 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6488
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Devizabevétel, -kiadás elszámolása (egyéni vállalkozó)

Kérdés: Belföldi fuvarozást végző egyéni vállalkozó - szerződés alapján - a fuvardíjat euróban kapja meg devizaszámlájára. Milyen árfolyamon kell a bevételt elszámolni? Milyen árfolyamon kell az ezen devizából kiegyenlített költségeit, ráfordításait kimutatni? Forintra történő átváltáskor az árfolyam-különbözetet bevételként, ráfordításként el kell-e számolni? A kérdésekre az Szja-tv.-ben nem találtam választ.
Részlet a válaszból: […]Szja-tv. nem tartalmaz előírást az árfolyam-különbözet elszámolására vonatkozóan. Így a deviza forintra történő átváltásakor mutatkozó árfolyam-különbözetet sem bevételként, sem kiadásként nem kell figyelembe venni. Az egyéni vállalkozó devizaszámlájáról történő kifizetésre az Szja-tv. 5. §-ának (3) bekezdését kell alkalmazni (más előírás hiányában), mely szerint, ha a magánszemély a kiadást külföldi pénznemben fizeti ki, akkor azt a kiadás felmerülését megelőző hónap 15. napján érvényes MNB-devizaárfolyamon kell forintra átszámítania. Ebből az következik, ha a devizaszámlán jóváírt devizát a deviza jóváírásának hónapjában nem használják fel a kiadás rendezésére, akkor más MNB-árfolyamon kell a kiadást elszámolni, mint amilyen árfolyamon a bevétel jóváírása történt, kivéve az Szja-tv. 5. §-ának (5) bekezdésében szabályozott esetet. Az Szja-tv. 5. §-ának (5) bekezdése szerint, ha a magánszemély a kiadást külföldi pénznemben fizeti ki, és ennek az adott külföldi pénznemben kifizetett összegnek a pénzintézet által alkalmazott eladási árfolyamáról bizonylattal rendelkezik, akkor alkalmazhatja azt a forintra történő átszámításhoz. Forintért történő deviza-, valutavásárlásnál ennek egyértelmű, hogy mi a bizonylata (a banki elszámolás), de a devizaszámlán történő jóváírásnak is van hasonló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. február 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2958
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,