Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott devizás áru készletrevétele tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ajándéktárgyak nyilvántartás szerinti értéke

Kérdés: A kiskereskedő családi bt. ajándéktárgyak értékesítésével foglalkozik, amelyeket kizárólag külföldről szerez be. A társaság nem vezet az árukról folyamatos nyilvántartást, de december 31-én leltároz. A leltározott árut beszerzési áron, euróban tartja nyilván. A beszerzéskori vagy a december 31-i árfolyamon kell azok értékét forintra átszámítani? Ha az utóbbin, akkor a különbözet árfolyamnyereség, illetve árfolyamveszteség?
Részlet a válaszból: […]és elábéként könyvelni is kellett. (A kérdésből nem derül ki, hogy külföldön áfásan szerezte-e be a bt. az ajándéktárgyakat, vagy közösségi adószámmal. Ez utóbbi esetben a Közösségen belüli beszerzéshez áfafizetési kötelezettség is kapcsolódik.) Az év végi, mennyiségi felvétellel végrehajtott leltározás során a leltárba felvett ajándéktárgyaknál a leltárban nemcsak azok euróban kimutatott beszerzési árát kell feltüntetni, hanem azoknak a beszerzéskori - az Szt. előírásai szerinti - választott euróárfolyamon a forintra átszámított bekerülési értékét is. A leltár szerinti összesített forintértékével csökkenteni kell az eladott áruk beszerzési értékeként a beszerzéskor elszámolt értékét, és az ajándéktárgyakat a leltár szerinti forintértéken kell készletre venni. A bt.-nek is ki kell alakítania az adottságainak, a körülményeinek a leginkább megfelelő számviteli politikát. Ebben - a kérdéshez kapcsolódóan többek között - rögzíteni kell, hogy a mérleg-fordulónapi értékelésből adódó különbözetnek a külföldi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. november 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4382
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: