Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott díjvisszatérítés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Díjvisszatérítés elszámolása

Kérdés: Társaságunk a biztosítótól a gépjármű eladása miatt 2018 februárjában díjvisszatérítésről szóló számviteli bizonylatot kapott. A visszatérítés teljes mértékben 2017. évre vonatkozik. Nyilvánvalóan el kell határolni az összeget 2017. évre. Hogyan tegyem ezt? Bevételként vagy költségcsökkentésként kell elszámolnom?
Részlet a válaszból: […]társaság által választott időpontja 2018. február 28-a vagy az azt követő időpont, akkor a 2017 évben eladott gépjármű előre megfizetett éves díja arányos részének visszatérített összegét a 2017-ben elszámolt díjat csökkentő tételként kell könyvelni (T 454 - K 533), a könyvelése nem időbeli elhatárolásként, hanem a biztosítóval szembeni követelésként (mint egy sztornótételt).Amennyiben a 2017. üzleti év mérlegkészítésének a társaság által választott időpontja megelőzte a biztosító[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. június 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7638
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Díjvisszatérítés könyvelése

Kérdés: Társaságunk hitelbiztosítással rendelkezik. Év közben havonta fizetünk egy előre megállapított díjat, amelyet az évfordulókor korrigálunk. (Az előző év biztosítási díjának bizonyos százaléka visszajár kármentesség esetén.) A biztosító bónusz megjelöléssel helyesbítő számlát állít ki a visszajáró díjról. A helyesbítő számlán az elmúlt biztosítási évet feltüntetik, de a helyesbített számla nincs nevesítve. A díjvisszatérítést a biztosító átutalta. Hogyan kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]díja csak akkor csökkenthető a díjvisszatérítés összegével, ha annak összegét a szerződésben a fizetett biztosítási díj százalékában előre meghatározták, és azt a biztosítási díj korrekciójaként adják, helyesbítő számlában is így szerepel. Ez esetben valójában nem díjvisszatérítés lenne, hanem engedmény, amelyet az önellenőrzés szabályai szerint kellene a költségek helyesbítéseként könyvelni (T 384 - K 533).A kérdés szerint a díjvisszatérítést a biztosító[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. július 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6371
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: