Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott e-book tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Könyvek elektronikus formában

Kérdés: Kiadónk elkezdte az online termékek fejlesztését. Egyes, eddig papíralapú könyveinket interaktív elemekkel, feladatokkal, megjegyzési lehetőségekkel kiegészítve, elektronikus formában teszi elérhetővé a világhálón (ibook), hozzáférési díj ellenében. A fejlesztés évében viszonylag magas költségek merülnek fel, de alacsony bevételek, a következő években éppen fordítva. Az idő elteltével újabb és újabb kiadványok kerülnek majd fejlesztésre. Kérdéseink: az online termék termék vagy szolgáltatás; hogyan kell könyvelni a fejlesztési költségeket: az adott év eredménye terhére, vagy készletre venni, vagy immateriális jószágként kimutatni; a hozzáférési díjat el lehet-e határolni; hány százalékos áfa terheli?
Részlet a válaszból: […]egyszeri hozzáférési díj ellenében értékesítik, akkor terméket (tankönyvet) értékesítenek, amelyhez a fejlesztés közvetlen költségeit kell hozzárendelni, amelyet ugyanazon mértékű áfa terhel, mint a papíralapú tankönyvet. Ha viszont az elektronikus tankönyvhöz (az internetes felületen elhelyezett információhoz) az egyszeri hozzáférési díj ellenében többszöri (korlátlan számú) hozzáférést biztosítanak, akkor ezzel valójában hozzáférési jogot értékesítenek, ezen vagyoni értékű jog (saját előállítású szellemi termék használati jogának) értékesítéséhez kell a fejlesztés közvetlen költségeit hozzárendelni, és a vagyoni értékű jog értékesítésének áfájával számolni. Ha az elektronikus tankönyv - az előbbiek szerint - terméknek minősül, akkor a várhatóan értékesítésre kerülő mennyiség (előzetes piackutatás, papíralapú korábbi értékesítési adatok alapján) becsülhető, tervezhető. Ez esetben a fejlesztési költségeket saját termelésű készletként kell kezelni. Ha viszont az elektronikus tankönyvhöz egy meghatározott időtartamon belül lehet hozzáférni, akkor nem az értékesítésre kerülő mennyiséget, hanem azt az időszakot kell kalkulálni, ameddig az elektronikus tankönyvhöz indokolt a hozzáférést biztosítani. Ez esetben a fejlesztési költségeket a saját előállítású szellemi termékként kell kimutatni. Fejlesztési költségek a papíralapú tankönyv elektronikus tankönyvvé konvertálása, esetleg a papíralapú tankönyvhöz kapcsolódó szerzői díj, továbbá az animációkészítés, feladatkészítés stb., amelyeket a felmerülés időszakában elsődlegesen az 5. számlaosztályban kell elszámolni, majd - saját termelésű készletként (T 23, 25 - K 581), illetve - saját előállítású szellemi termékként (T 114 - K 582) állományba kell venni, év végén, illetve[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. szeptember 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4718
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Elektronikus könyv elkészítésének minősítése

Kérdés: A megbízás tárgya turisztikai (gyógy- és idegenforgalmi) tájékoztató e-bookjának (elektronikus könyv) elkészítése. Az e-book a kivitelező vállalkozó önálló szellemi terméke, amelyre a megbízónak korlátlan felhasználási jogot ad. Ellenérték fejében történő forgalomba hozatal, hozzáférés engedélyezése esetén azonban szerzői jogdíjat kell fizetni. Helyes-e az immateriális javak közötti elszámolás?
Részlet a válaszból: […]immateriális javak között - mint vagyoni értékű jogot - indokolt kimutatni, az ellenérték fejében történő forgalomba hozatal, hozzáférés engedélyezésekor fizetett szerzői díjat pedig az Szt. 3. §-a
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4043
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: