Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott EAKER-számla tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: EKAER-számlán a deviza árfolyama

Kérdés: Az 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet alapján az EKAER megkérésekor rögzíteni kell a szállításra kerülő áru értékét. A kísérő okmányon (számla, szállítólevél) devizában szereplő értéket milyen árfolyam alkalmazásával kell forintra átszámítani? A rendelet 17. §-ának (5) bekezdése tartalmaz egy alkalmazandó előző évi záró MNB-árfolyamot, de ez – úgy gondolom – csak a biztosíték értékének meghatározására érvényes. A kérdéshez kapcsolódóan alkalmazhatom az Szt. szerinti devizaárfolyamot az EKAER kitöltésekor az áru forintértékének meghatározására?
Részlet a válaszból: […]árfolyam alkalmazásával kell forintra átszámítani.Ha a szállításra kerülő termék (áru) áfaköteles, akkor az áfa alapja forintra történő átszámításához az Áfa-tv. 80. §-ának (2) bekezdése szerinti árfolyamot kell alkalmazni. Nyilvánvaló, hogy az EKAER-szám megkérése esetében is az ellenérték forintösszegeként az áfa alapjaként meghatározott összeg jelentendő, de ezt a forintösszeget indokolt a kísérő nyomtatványokon is feltüntetni. Az Áfa-tv. számláira vonatkozó előírások között a 172. § szerint a számlán az áthárított adót – a 80. § szerint meghatározott árfolyam alkalmazásával – forintban kifejezve abban az esetben is fel kell tüntetni, ha az egyéb adatok külföldi pénznemben kifejezettek. (Véleményünk ehhez kapcsolódik, nemcsak az áfát, de az áfa alapját is fel kell tüntetni az árut kísérő dokumentumban, így a számlán is.)[Zárójelben jegyezzük meg, az Áfa-tv. 80. §-ának (2) bekezdése szerint alkalmazandó árfolyam nem azonos az Szt. 60. §-a szerint választható árfolyammal az MNB hivatalos árfolyama kivételével. Fordítva igaz, a számviteli elszámolás során alkalmazható az Szt. 60. §-ának (5a) bekezdése szerint az Áfa-tv.-nek az adóalap forintban történő megállapítására vonatkozó előírásai szerinti árfolyam is.]Ha a szállításra kerülő termék (áru) nem áfaköteles, akkor nem kell az áfa alapját forintban az Áfa-tv. szerint meghatározni, így a deviza forintra történő átszámításánál[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. október 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7745
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: