Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egészségbiztosítói hozzájárulás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Fogorvosi bt. váratlan díjazása

Kérdés: A fogorvosi bt. korábbi években szerződést kötött a MEP egészségbiztosítóval. A szerződés szerint minden hónapban kapja az ellátott betegek után az alapdíjat, illetve a kezelések után járó összegeket (bázispénz). A 456/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet szerint a 2017 decemberében 3000 E Ft összegű díjazásra jogosult, amely a Vhr. 1. melléklet B) pontja szerint használható fel. A bt. bankszámlájára az összeg 2018. 01. 02-án érkezett meg. A 3000 E Ft összeget árbevételként kell könyvelni, vagy támogatásként? Ha árbevétel, melyik év árbevétele? A 3000 E Ft-ot lehet-e úgy értelmezni, hogy a korábbi évek alulfinanszírozása miatt kapta a bt., azaz a korábbi években elköltötte a Vhr. 1. pontjának B. melléklete szerinti költségekre? Ha a bt. bankszámlára érkezése utáni költségekre lehet felhasználni, akkor ezt az összeget el kell határolni? De mely évekre?
Részlet a válaszból: […]finanszírozására és az Egészségbiztosítási Alapból folyósított pénzeszközök felhasználásának pénzügyi ellenőrzésére, továbbá a kifizetéshez szükséges jóváhagyás eszközeire, jogcímeire vonatkozó szabályokat kormányrendeletben rendelje el. Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól a 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet rendelkezett (a témához kapcsolódóan ez tekinthető Vhr.-nek!), ezt módosította a kérdésben hivatkozott 456/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet. (A Vhr.-ben a jogalkalmazás kialakult gyakorlata szerint nem Vhr. mellékletre, hanem a rendelet mellékletére történik a hivatkozás.)Az egy bekezdésből álló módosító rendelkezés felsorolt hiányosságai miatt a legfontosabbra nincs válasz: a bt. mire kapta a 3000 E Ft-ot. A válaszban csak következtethetünk: mivel 1. sz. melléklet 14 éve nincs, B) pontja sincs hatályban. Van azonban 6/B. számú melléklete, amely a fogorvosi ambulanciás naplóról rendelkezik, és a fogászati rendelés teljesítményéről kér információkat. Ha ehhez kapcsolható a kapott összeg, akkor azt 2017. évi árbevételként[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. március 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7546
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: