Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egyedi tárgyi eszköz tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Egyedi tárgyi eszköz fogalma

Kérdés: Az egyedi értékelés számviteli alapelv szerint az eszközöket és a kötelezettségeket a könyvvezetés és a beszámoló elkészítése során egyedileg kell rögzíteni és értékelni. Hogyan valósítható ez meg tárgyi eszközök esetében? Mi tekinthető egyedi tárgyi eszköznek? Az egyedi tárgyi eszközzé minősítésnek milyen szempontjai lehetnek?
Részlet a válaszból: […]jármű, másrészt műszaki berendezés, gép. Ebből következően a feladat már a beszerzéskor az, hogy meg kell határozni, mi tartozik a daru, illetve a jármű bekerülési értékébe. (A bruttó érték alapján más lehet a Tao-tv. szerinti leírási kulcsa a darunak, illetve a tehergépjárműnek!)Műszaki gépek esetében gyakran összekapcsolják a gépeket, komplex berendezést (gépsort) alakítanak ki. A gépsor azonban nem minősíthető egyedi (egyetlen önálló) tárgyi eszköznek, ha az összeszerelt eszközök a technológiai folyamatban önálló funkciót, feladatot (tevékenységet) látnak el. (Egyedi tárgyi eszköz ez esetben a gépsoron belüli, önálló funkciót ellátó gép!)Épületek esetében - csak példaként - utalunk a társasházra, ahol az épületrészek is egyedi tárgyi eszköznek tekintendők, meghatározott feltételek mellett.Az egyéb építmények esetében még több ismérvet kell figyelembe venni az egyedi tárgyi eszköz meghatározásához. Vezetékek esetében - például a teljesítőképességet általában befolyásoló hosszúság és keresztmetszet mellett - magának a vezetéknek az anyagát, annak a minőségét, az utóbbiból következően a várható élettartamot, a bekerülés eltérő időpontjait stb.Külön-külön tárgyi eszköz a földterület, a telek, illetve a földterületen, a telken helyet foglaló épület, egyéb építmény, ültetvény, erdő stb.Külön-külön tárgyi eszköz a számítógép, illetve a számítógéphez kapcsolódó monitor, billentyűzet, egér, a különböző programok (amelyek jellemzően nem tárgyi eszközök).Az épülettől független tárgyi eszközként kell kimutatni az épületen belüli technológiai rendeltetésű vezetékeket, a teherfelvonót és[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6981
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,