Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egyházi jogi személy tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Egyházi jogi személyek beszámolókészítési kötelezettsége

Kérdés: A 218/2000. Korm. rendelet 14. §-ához kapcsolódóan: a vállalkozási tevékenységet nem végző egyházi jogi személyre csak az Szt. XI. fejezete vonatkozik? Megteheti-e az ilyen egyházi jogi személy, hogy a naptári évtől eltérő üzleti évet határoz meg, továbbá saját számviteli alapelveket, értelmező rendelkezéseket, fogalmakat, értékelési előírásokat, szabályokat alkalmazzon? Esetleg anyagnak minősítsen tárgyi eszközöket is?
Részlet a válaszból: […]alátámasztó nyilvántartási rendet szabályozhatja saját belső ügyrendi előírásai szerint a vállalkozási tevékenységet nem folytató egyházi jogi személy. Ha a jogalkotó a kérdésben szereplő témák vonatkozásában is a belső ügyrendi előírások alkalmazását akarta volna megengedni, akkor a vállalkozási tevékenységet nem folytató egyházi jogi személyek nem tartoznának az Szt. hatálya alá. De oda tartoznak, rájuk is vonatkoznak az Szt. általános előírásai. Nem mentesülnek a beszámolókészítési kötelezettség alól. A beszámolót az üzleti évről kell elkészíteni, az üzleti év pedig az Szt. 11. §-ában meghatározott esetekben térhet el a naptári évtől. (Az Szt. felsorolt eltérései valójában az egyházi jogi személyekre nem értelmezhetők!) Az Szt. XI., a könyvvezetésre, a bizonylatolásra vonatkozó előírásainak (159-169. §-ai) kiemelésére azért került sor, mert a beszámolót alátámasztó nyilvántartási rend kialakításánál azokat figyelembe kell venni. Ebből azonban nem lehet arra következtetni, hogy a számviteli alapelveket, értelmező[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. szeptember 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1408
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,