Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott ekho-nyilatkozat tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ekho-nyilatkozat módosításának lehetősége

Kérdés: Egy magánszemély év elején az ekho-adózást választja. Kérdésünk, hogy a nyilatkozatát egy évben hányszor módosíthatja, tekintettel a jelenlegi járványügyi helyzet által előállt kivételes helyzetre is?
Részlet a válaszból: […]magánszemély említett nyilatkozata szerint jár el az adóévben, amíg a magánszemély az Ekho-tv. 5. § (2) bekezdése szerint vissza nem vonja az ekho választására vonatkozó nyilatkozatát. A magánszemélynek a számfejtést megelőzően az adóévben esedékes további kifizetések tekintetében vissza kell vonnia az ekho választására tett nyilatkozatát, ha az esedékes bevételére (vagy annak egy részére) a bevétel nagysága alapján a továbbiakban az ekho már nem alkalmazható az adóévben. Főszabály szerint, a bevételi értékhatár 60 millió forint. A speciális értékhatárokra, valamint a választás feltételeire vonatkozóan az Ekho-tv. 3. §-a tartalmaz további részletszabályokat.Fentiek alapján tehát az ekho-nyilatkozat az adóévben bármikor megtehető, viszont ha azt az adózó visszavonja, az érintett adóévben az ekho már nem alkalmazható ismételten. Az ekho-nyilatkozatot a még nem számfejtett jövedelemre tudja figyelembe venni a kifizető. Ha például év közben a magánszemély nyugdíjas lesz, akkor a kifizetést megelőzően módosíthatja a nyilatkozatot, hogy esetében ne a 15, hanem a 11,1 százalék ekho legyen irányadó. Ha például a magánszemély nem élt az ekho 15 százalékos, illetőleg a 11,1 százalékos mértékére[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8204
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: