Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott el nem ismert szolgáltatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: El nem ismert szolgáltatás elszámolása

Kérdés: A kifogásolt számla elismert részének lekönyvelése költségként, levonható áfaként mennyiben sérti, illetve sérti-e a számviteli törvény előírásait? Helyesen jártunk-e el, és ha nem, milyen szankcióval járhat? A szolgáltató a vele kötött megállapodás feletti összegben számlázott. A számla egy részét (a szerződés szerinti részét) elismertük és kiegyenlítettük, a másik részét pedig kifogásoltuk. A szolgáltató a jogos összegről nem állít ki számlát.
Részlet a válaszból: […]számla kiállítójánál is és a számla címzettjénél is csak akkor lehet, ha a vevő, a szolgáltatást igénybe vevő a számlában rögzített adatokat elismerte, elfogadta. Az adott esetben a számla kiállítója az Szt. 165. §-a (2) bekezdésében foglaltak ellen vétett, mert nem szabályszerű bizonylat alapján könyvelt. Ezen előírás ellen vétett a kérdező társaság is, mivel a bizonylat (a számla) nem a könyvvitelben rögzítendő, a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazott. A számlán az adatokat csak az javíthatja (ha az javítható!), aki a számlát kiállította, mivel a javítást a számla valamennyi példányán át kell vezetni. A kérdező társaságnak az igénybe vett szolgáltatást az Szt. 47. §-a (9) bekezdésében foglaltak figyelembevételével - mint nem számlázott szolgáltatást - kellett volna az általa elfogadott értéken költségként elszámolni, és a szolgáltatótól kérnie a helyesbítő számla kiállítását és megküldését. (A számla elfogadott részének a pénzügyi rendezése nem mentesít[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. február 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2979
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: