Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elektromos kerékpár tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Elektromos kerékpár használata

Kérdés: A kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas kft.-tag vásárolt egy elektromos kerékpárt, ügyeinek intézése céljából. Egyéb jármű nincs a kft. birtokában. A tag az üzletmenettel összefüggő tevékenysége elvégzéséhez (a tevékenységből eredően a posta és a bank megközelítése a cél a faluban, egy hónapban többször) használja a kerékpárt. Kérdés, hogy az elektromos kerékpárral kapcsolatban felmerülő költségek elszámolhatók-e a vállalkozás költségei közt? Az áfa levonható-e, valamint értékcsökkenés számolható-e rá?
Részlet a válaszból: […]eső összegben. Az Szja-tv. 3. számú melléklete szerinti elismert költség lehet - az értékcsökkenési leírás, ha a kerékpár kizárólag üzemi célúnak minősül. A kerékpár ugyanis tárgyi eszköz (jármű), amelynek beszerzési ára alapján akkor számolható el értékcsökkenési leírás, ha az kizárólag üzemi célú tárgyi eszköznek minősül. Kizárólag üzemi célúnak azok a tárgyi eszközök és nem anyagi javak minősülnek, amelyek használata nem terjed túl az önálló tevékenység keretein. Valószínű, hogy ha a kerékpár a tag tulajdona, akkor nem minősül üzemi célú eszköznek, s ez esetben értékcsökkenési leírás a költségtérítéssel szemben nem számolható el; - számlával (bizonylattal) igazolt fenntartási, javítási és felújítási költség. b) Abban az esetben, ha a kerékpár a kft. eszköze, akkor a használattal kapcsolatos költség (jellemzően javítás, karbantartás), valamint az értékcsökkenési leírás elszámolható a kft.-nél költségként. Ha azonban a kerékpárt a tag személyes célra is használja ingyenesen vagy kedvezményesen, akkor ezáltal a kft. természetbeni juttatásban részesíti a magánszemélyt, amelynek révén megszerzett bevételnek (jövedelemnek) azon összeg minősül, amely megegyezik[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. június 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3737
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: