Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elhullott naposcsibe tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Naposcsibe-elhullás könyvelése

Kérdés: Partnerem húshibrid naposcsibét értékesít. A csibék 24 óránál nem idősebb, még nem etetett, 32 grammnál nem könnyebb minőségben kerülnek a kamionra. A naposcsibék szállításával együtt számlát is kiállítanak. Ügyfelem - a vevővel kötött szerződés szerint - a hizlalás 1-10 napjáig az esetlegesen felmerülő rejtett hibákra szavatossági felelősséget vállal. A 10 nap letelte után sor kerül a helyszíni szemlére, amikor megállapítják az elhullott naposcsibék mennyiségét. A helyszíni szemlén készült jegyzőkönyv alapján a kár rendezésére X db naposcsibe jóváírásra kerül a vevő részére. Hogyan kell a vevő számára dokumentálni az elhullást? Mi alapján történjen a pénzügyi rendezés? Kell-e jóváíró számla? Beszélhetünk-e ez esetben kártérítésről vagy kártalanításról?
Részlet a válaszból: […]bekezdésének c) pontja szerint, amelyen a teljesítés időpontja a szavatossági igény megismerésének időpontja, a helyszíni szemle jegyzőkönyvének kelte kell hogy legyen. (A helyesbítő számla az áfát is módosítja!)A helyesbítő számla alapján a vevő módosítja a beszerzéshez kapcsolódó könyvelési tételeket: T 581 - K 241, T 21-22 - K 511 és T 454 - K 21-22, 466. (Az elhullott naposcsibéket nyilvánvalóan nem szállítják vissza, azokat a vevő takarítja el az eladó-partner megbízásából, és ezt a helyszíni szemle jegyzőkönyvében rögzítik.)A helyesbítő számla alapján az eladó-partner módosítja az értékesítéskor könyvelt tételeket: az árbevételt: T 91-92, 467 - K 311, a közvetlen önköltséget: T 241 - K 581, majd elszámolja egyéb ráfordításként az elhullott naposcsibék közvetlen önköltségét: T 581 - K 241, T 261 - K 582 és T 8693 - K 261, amelynek a bizonylata a helyszíni szemle során felvett jegyzőkönyv.A helyesbítő számla könyvelésével az eladó-partnernél a vevővel szembeni követelés, a vevőnél az eladó-partnerrel szembeni kötelezettség csökken, ha pénzügyi rendezés korábban nem volt. (Ha volt már, akkor a helyesbítő számla szerinti összeget kell az ügyfél partnernek a vevő részére átutalni.)Kártérítés vagy kártalanítás? A kérdésben leírtak alapján, amikor az eladó-partner csak jóváírja az elhullott naposcsibéket (elszámolása a válaszban leírtak szerint), akkor sem kártérítésről, sem kártalanításról nem beszélhetünk. Ha az eladó-partner a helyszíni szemle alapján megállapított elhullott naposcsibe-mennyiség beszerzési értékét térítené meg (az eladott mennyiség csökkentése nélkül) a vevő részére, akkor az kártérítés lenne. Ha az eladó-partner a helyszíni szemle alapján megállapított naposcsibe-mennyiség[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. december 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7797
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: