Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott ellopott tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Ellopott tárgyi eszköz kivezetése

Kérdés: A cég telepéről a gépet ellopták, holott voltak biztonsági berendezések. Az őrzésért felelős cég kártérítést fizet. A lopás napján bejelentést tettünk a rendőrségre, az esetet jegyzőkönyvezték. Milyen időponttal kell a tárgyi eszközt kivezetni? És terven felüli értékcsökkenést elszámolni? Kell-e a társaságiadó-alapot növelni?
Részlet a válaszból: […]kártérítést vagy sem (a kártérítés egyéb bevételként számolandó el). A Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján a terven felüli értékcsökkenés ráfordításként elszámolt összegével növelni kell az adózás előtti eredményt, ugyanakkor a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének d) pontja szerint a tárgyieszköz-állományból bármilyen jogcímen történő kivezetéskor az eszköz számított nyilvántartási értéke csökkenti az adózás előtti eredményt (kivezetett tárgyi eszköz nettó értéke és számított nyilvántartási értéke nem feltétlenül azonos összegű!). Az adott esetben a Tao-tv. 3. számú melléklete A/5. pontja szerinti tényállás nem áll fenn, így a hiányzó eszköz könyv szerinti értékével külön (pluszként) nem kell növelni az adózás előtti eredményt. (A cég megtett mindent a hiány elkerülése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. február 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2942
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Eltulajdonított eszköz elszámolása

Kérdés: A kft. korábban vásárolt személygépkocsijából 2001 januárjában kilopták az autórádiót. Hogyan kell ezt elszámolni? Milyen társaságiadó-vonzattal kell számolni?
Részlet a válaszból: […]beépíthetők úgy, hogy az eszközből bármikor kiszerelhetők), az adott eszköz rendeltetésszerű használatához nem feltétlenül szükségesek, nem lehet annak az eszköznek az értékében figyelembe venni, amelyre azt felszerelték. Ebből viszont az következik, hogy az ilyen eszközt különálló eszköznek kell minősíteni. A leírtak alapján a személygépkocsi bekerülési értéke nem tartalmazhatja az autórádió bekerülési értékét, az autórádiót a tárgyi eszközök között külön eszközként kellett állományba venni, ennek megfelelően az amortizációt is külön kellett meghatározni. Amennyiben az autórádiót ellopták, akkor hiányzik a tárgyi eszköz, az autórádió nettó értékét az új Szt. 81. §-a (3) bekezdésének[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. február 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 37