Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott előfizető-gyűjtés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Előfizető-gyűjtés

Kérdés: Ügyfelünk időszakos lap kiadásával foglalkozik. Mivel újonnan induló lapról van szó, most még jelentős mennyiségű - előfizetők bevonását célzó - ingyenes példány terjesztése a jellemző. A lapokat átvételi elismervény ellenében (ingyen) átadják a terjesztő cégnek, amely az átvett példányok után csak terjesztési díjat számláz a kiadónak. A lapkiadótevékenység elszámolása a következő: - a nyomdában elkészült lapokat készletre vesszük, - a terjesztők által a lehetséges előfizetők részére ténylegesen átadott példányokat számlázzuk a terjesztőknek 100 százalékos engedménnyel, - a megmaradt példányokat visszavesszük és selejtezzük. Kérdésünk: a leírt módon történő eljárás megfelel-e a számviteli és adózási előírásoknak?
Részlet a válaszból: […]haladja meg a kis értékű termék - áfát is magában foglaló - 5000 forint összegű ellenértékét. Ha ezen feltételek teljesülnek, bár a jövőbeni előfizetők térítés nélkül kapják meg, nem a térítés nélküli átadás/átvétel szabályait indokolt alkalmazni. Az előbbiekből következően, a lehetséges előfizetők részére ténylegesen átadott példányszámokat nem kell számlázni (az áruminta, a kis értékű termék átadása nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek). A 100 százalékos árengedménnyel történő számlázásból egyrészt az következik, hogy nem áruminta, nem kis értékű termék kerül számlázásra, másrészt az is, hogy ez esetben az Áfa-tv. 71. §-a alapján a 100 százalékos értéket áfafizetési kötelezettség is terheli. Nem helyes a terjesztőknek történő számlázás azért sem, mert a szóban forgó példányokat a lapkiadó nem a terjesztők részére, hanem a jövőbeni előfizetők részére biztosítja ingyenesen. (Ha számlázzák, akkor a jövőbeni előfizető nevére kellene.) Számviteli elszámolás szempontjából a nyomdában elkészült lapokat valóban vásárolt áruként, készletre kell[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. december 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4827
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: