Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eltérő teljesítési időpontok tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Eltérő teljesítési időpontok

Kérdés: Egyik ügyfelünk folyamatos teljesítésű szolgáltatást végez. A szolgáltatásra vonatkozó szerződésből kiderül, hogy a felek havi számlázásban állapodtak meg, fizetési határidőként pedig a tényleges teljesítéstől számított 25. napot jelölték meg. Az Áfa-tv. szerint ez esetben a számlában a teljesítési időpontnak meg kell egyeznie a fizetési határidővel. Ügyfelünk az ez évben kibocsátott szolgáltatásokról olyan számlát állított ki, ahol a számlakiállítás kelte a hónap utolsó napja, teljesítési időpont a hónap utolsó napja, fizetési határidő a hónap utolsó napja + 25 nap. Ezeket a számlákat a hónap utolsó napjával könyveltük. Mi módon javíthatnánk az eddig kibocsátott számlák dátumait?
Részlet a válaszból: […]esetben az Áfa-tv. szerinti teljesítési időpontot fel kell tüntetni, mert az eltér a számlakibocsátás keltétől!) Az Áfa-tv. szerinti teljesítési időponttal kell az áfafizetési kötelezettséget az áfabevallásba beállítani, ezzel az időponttal lehet az előzetesen felszámított áfát levonásba helyezni, míg a szerződés szerinti teljesítés időpontjával kell a számlát a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni. A kérdés szerint kiállított számla tartalmazta mind az Áfa-tv. szerinti, mind a szerződés szerinti teljesítés időpontját (fizetési határidő a hónap utolsó napja + 25 nap, illetve a hónap utolsó napja). Mivel nem volt egyértelmű a jelölése, az következett a számviteli előírások szerint helyes időponttal a könyvelés, de helytelen teljesítési időponttal az áfabevallásba a beállítás. Az kevésbé hátrányos (nincs megfelelő bizonylattal alátámasztva), hogy a számla kibocsátója (a kérdező) előbb beállította fizetendő áfaként az áfabevallásba az áfát, viszont késedelmi pótlék fizetésével jár az, ha a számla címzettje - hasonlóan a számla kibocsátójához - előbb levonásba helyezte az áfát, mint ahogyan azt az Áfa-tv. szerint lehetett volna. A hiba korrigálására célszerű olyan helyesbítő számlát kiállítani, amelyen külön-külön feltüntetésre kerül a szerződés szerinti teljesítés időpontja (a hónap utolsó napja) és az Áfa-tv. szerinti teljesítés napja (a tárgyhónapot követő hónap 25. napja, a fizetési határidő), az értékadatok változatlansága mellett. Az Áfa-tv. 170. §-a (1) bekezdésének e) pontja szerint a számlával egy tekintet alá eső okiraton kötelező feltüntetni a számla adatának megnevezését, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természetét, illetőleg annak számszerű hatását, ha van ilyen. A kibocsátott számla helyesbítését önellenőrzés keretében kell elvégezni, külön felhívni a számla címzettjének figyelmét arra, hogy a kérdésben szereplő szolgáltatásnyújtások előzetesen felszámított áfáját mikor kellett levonásba helyezni. Az eltérő teljesítési időpontok miatt sajátos az áfa könyvelése is. A kérdésben leírtakhoz kapcsolódóan bemutatjuk a könyvelés módszerét is: A számlát kibocsátó társaság a számla alapján a számlakibocsátáskor: - a szerződés szerinti teljesítés napjával (a hónap utolsó napjával) könyveli a szolgáltatásnyújtás ellenértékét: T 311 - K 91-92; - könyveli ugyanezen időponttal a fizetendő áfát is, de mivel azt csak a következő hónap áfabevallásába kell beállítani, nem az adóhatósággal szembeni kötelezettségként, hanem egy - külön erre a célra kijelölt - különféle rövid lejáratú egyéb kötelezettség számlára: T 311 - K 4798; - a számla könyvelésével egyidejűleg célszerű, ha a társaság belső bizonylatot készít a fizetendő áfa könyveléséhez azért, hogy a számlát ismételten ne kelljen elővenni,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. szeptember 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3798
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,