Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott eltulajdonított tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kiállított személygépkocsi eltulajdonítása

Kérdés: Az autókereskedő céghez a beszállítója egy nagy értékű, új személygépkocsit helyezett ki, mint "kiállítási többletautót". A számlázás ekkor még nem történt meg. A személygépkocsit - annak ellenére, hogy állandó őrzés alatt állt - ellopták. A lopást követően a beszállító az ellopott személygépkocsiról áfás számlát állított ki az autókereskedő részére. Helyesen járt el? (A kérdező több kérdést is feltett, azokra a válaszban utalunk, az ismétlések elkerülése érdekében.)
Részlet a válaszból: […]vagyontárgyért. Ezért ha azt ellopták, a személygépkocsi tulajdonosának a kárát meg kell térítenie, a különmegállapodásban szabályozott módon felmerült őrzési költségek levonásával.Az előbbiekből már következik a kérdésekre a válasz.A beszállító nem járt el helyesen, amikor a lopást követően számlát állított ki a gépkocsi értékesítéséről. (Nem lehet eladni azt a személygépkocsit, ami nincs!)A beszállító tulajdonát képező személygépkocsit lopták el, tehát a beszállítónak tényleges kára keletkezett (az ellopott személygépkocsi bekerülési értékét egyéb ráfordításként kell elszámolnia). A felelős őrzés szabályaira hivatkozva kérheti - maximum - ezen kára megtérítését az autókereskedőtől. Az okozott kár megtérítését azonban számlázni nem kell, arról elegendő - a különmegállapodásra hivatkozással - egy felszólító levél, a megtérítés összegével és határidejével.Kártalanításról konkrét kár esetében nem lehet beszélni. Áfával számlázott kártalanítás - az adott esetben - nehezen képzelhető el, hiszen az ellopott személygépkocsit a beszállító nem vállalkozási tevékenysége során hasznosította.Az előbbiektől[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. november 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5661

2. találat: Ellopott személygépkocsi kivezetése

Kérdés: Társas vállalkozás pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépkocsiját 2009-ben ellopták. A rendőrségi jegyzőkönyvet felvették, az eljárás ismeretlen tettes ellen folyamatban van. A lízingbe adó számára a továbbiakban is fizetni kell a lízingdíjat, mivel az ügy még nem zárult le. A gépjárművet 2011 májusában vonták ki a forgalomból. A gépjármű eddig a tárgyi eszközök között szerepelt. Mi a szabályszerű könyvelés a fentiek alapján?
Részlet a válaszból: […]függetlenül attól, hogy a forgalomból csak 2011 májusában vonták ki. Mit kellett volna tenni? Amikor a társaság vezetése tudomására jutott, hogy a személygépkocsit ellopták, annak a könyv szerinti értékét terven felüli értékcsökkenésként kellett volna elszámolni [Szt. 53. §-a (1) bekezdésének b) pontja], a terven felüli értékcsökkenés egyéb ráfordításkénti elszámolása (T 8664 - K 148) után a könyvekből ki kellett volna vezetni (T 148, 149 - K 142), legkésőbb a 2009. évi könyvviteli zárást megelőzően. Mivel ezt - a kérdés szerint - azóta sem tették meg, 2011-ben önellenőrzés keretében a 2009. évet (ha a 2010-2011. években terv szerinti értékcsökkenési leírást elszámoltak, akkor a 2010. évet is) módosítani kell. A módosítás során változik az adott év adózás előtti eredménye, ezért a 2009-2010. év társaságiadó-bevallását is módosítani kell. A pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépkocsi könyv szerinti értékének a kivezetése független attól, hogy a rendőrségi eljárás még folyamatban van, továbbá a lízingbe vevő változatlanul[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. február 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5296