Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elveszett termék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Szállítmányozó cégnél elveszett termék elszámolása, áfája

Kérdés: Termékeket előállító társaság szállítmányozó cégen keresztül juttatja el termékeit a megrendelőihez. A kiszállítandó terméket a szállítmányozó a gyártótól átveszi, a megrendelőnek pedig a gyártó nevében átadja. A szállítmányozó és a terméket előállító társaság közötti megállapodás szerint a szállítmányozó felelősséggel tartozik az általa átvett termék megrendelőhöz történő eljuttatásáért. Előfordul azonban, hogy az átadott termék nem jut el a megrendelőhöz, a szállítás során hiány keletkezik, amit a gyártó cég a szállítmányozó céggel megtéríttet. Hogyan kezelendő áfa szempontjából a gyártónál a megrendelőhöz el nem jutott, de a szállítmányozó által megtérített "termékértékesítés"? És hogyan számolandó el?
Részlet a válaszból: […]gyártó kártérítési értesítőt állít ki, és az ügyletet számviteli bizonylat kíséri. A gyártó cég ellenértékért történő értékesítésre szállíttatja el a terméket, és nem vonja ki az adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenysége köréből akkor, amikor azt valakik eltulajdonítják. (Az eltűnés, megsemmisülés tényét megfelelő módon rögzíteni kell.) Ezért a gyártó cégnek a végül is nem értékesíthető termékek után nincs áfafizetési kötelezettsége. A kérdésben leírt eset számviteli elszámolásánál a következőket kell figyelembe venni: A szállítmányozó által a gyártótól átvett és a megrendelőhöz el nem juttatott termék könyv szerinti értékét a készletérték csökkentésével az egyéb ráfordítások között hiányzó készletként kell elszámolni (T 8693 - K 21-22, 26, saját termelésű készlet esetében: T 581 - K 25, T 26 - K 582 és T 8693 - K 26). (Amennyiben az anyagköltségkénti, az eladott áruk beszerzési értékekénti elszámolás, a készletcsökkenés elszámolása korábban megtörtént, akkor azt előbb sztornírozni kell!) Az egyéb ráfordításkénti elszámolás bizonylata a szállítmányozó írásbeli elismerése (pl. jegyzőkönyvben), hogy a szállításra átvett, a következőkben felsorolt termékek a megrendelőhöz nem jutottak el. Ennek oka[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3344
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: