Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott építési tilalom tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Építési tilalom adójogi értelmezése

Kérdés: Cégünk beépítené az 5500 m2 területű üres telkét, de az építéshatóság csak akkor adja ki az építési engedélyt, ha a telep megközelítéséhez szükséges utat is kiépítjük. Ez utóbbira egyelőre nincs lehetőségünk, az önkormányzat ugyanakkor továbbra is követeli a teljes telekadót. Álláspontunk szerint ez a helyzet lényegében építési tilalmat jelent, így vonatkozhatna ránk a helyi adótörvényben lévő építési tilalom esetén járó kedvezmény.
Részlet a válaszból: […]egyrészt külön jogszabály alapján arra jogosult hatóság határozatával, másrészt önkormányzati rendelettel (településrendezési tervben, helyi építési szabályzatban és az utóbbinak mellékletét képező térképen) rendelhető el. A tilalomról szóló építésügyi hatósági határozat, illetve önkormányzati rendeleten alapuló tájékoztató tartalmazza - többek között - az érintett ingatlan címét és helyrajzi számát, fajtáját, elrendelésének okát és tartalmát, időbeli hatályát. A tilalomról szóló tájékoztatót, illetve határozatot meg kell küldeni az ingatlanügyi hatóságnak, hogy az a benne foglaltakat az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezze. Építési, telekalakítási tilalomról tehát két jogszabályi feltétel - egyedi, jogerős építésügyi hatósági határozat vagy önkormányzati rendelet és ingatlan-nyilvántartási bejegyzés - együttes teljesülése esetén lehet kizárólag beszélni.Az önkormányzat változtatási tilalmat rendelhet el a helyi építési szabályzat készítésének időszakára annak hatálybalépéséig, például konkrét hrsz.-ok jogszabályban való rögzítésével. A változtatási tilalommal érintett ingatlanok ingatlan-nyilvántartásban való bejegyzését hivatkozott jogszabályok[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. június 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7328
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: