Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott érdekeltségi hozzájárulás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Érdekeltségi hozzájárulás mérséklése

Kérdés: A víziközmű-társulat 2007-ben alakult. Az elő­készítő bizottság az érdekeltségi hozzájárulás összegét a beruházáshoz szükséges összegben határozta meg, amelyet a társulat alakuló közgyűlése elfogadott. A társulat vezetése intézkedett az érdekeltségi hozzájárulás kivetéséről. A beruházás 2012. évben befejeződött. Jelenleg a hiányosságokat szüntetik meg. A 2013. évi számviteli beszámoló adatai szerint a beruházás tervezett adataihoz képest 8-10% mértékű megtakarítás várható. Újabb közgyűlési döntéssel módosítható-e az eredeti kivetés összege? A módosításnak mi a helyes számviteli elszámolása?
Részlet a válaszból: […]alapszabály módosításához a taggyűlés több mint 50%-ának szavazatával meghozott határozatra van szükség.Az 1995. évi LVII. törvény 44. §-ának (2) bekezdése alapján a hozzájárulás mértékét a taggyűlés állapítja meg. A taggyűlés az alapszabályban meghatározott feltételek szerint a hozzájárulás mértékét mérsékelheti.Az előbbiekből következően az érdekeltségi hozzájárulás módosításának, mérséklésének nincs jogszabályi akadálya: taggyűlést kell összehívni, szükség esetén az alapszabályt kell módosítani, kiegészíteni, a szavazatok többségével az érdekeltségi hozzájárulás mértékét csökkentő határozatot hozni, a tagokat erről értesíteni, intézkedni a határozat végrehajtásáról.A kérdés szerinti érdekeltségi hozzájárulás beruházáshoz kapcsolódott. Így azt könyvelni a ténylegesen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. február 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6190

2. találat: Lakás-előtakarékossági szerződés

Kérdés: A 2008-ban alakult víziközmű-társulat alapszabályában a természetes személyek lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek, és azt a társulat javára engedményezték. 477 000 Ft érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelesek, amely összeget a megtakarítás időtartama alatt, havi 1990 Ft/hónapi részletekben fizetnek meg. Hogyan könyveljük a havi érdekeltségihozzájárulás-befizetéseket, amelyeket a társulat negyedévenként továbbutal a tagok lakás-takarékpénztári megtakarítási számlájára? A Pénztár 100 hónap után utalja vissza a tőkésített, állami támogatással növelt érdekeltségi hozzájárulásokat a társulat részére.
Részlet a válaszból: […]nyilvántartani (T 381, 384 - K 9894). Tekintettel arra, hogy a tagok érdekeltségi hozzájárulása fejlesztési célra kapott - visszafizetési kötelezettség nélküli - támogatás, azt időbelileg el kell határolni (T 9894 - K 4832). A kérdés szerint az így befizetett összegeket továbbutalják a lakás-takarékpénztárhoz. Mivel ez az utalás még nem jelenti az érdekeltségi hozzájárulás felhasználását, az átutalt összeggel nem lehet csökkenteni a fejlesztési célú támogatás időbelileg elhatárolt összegét, ezért az átutalt összeget a lakás-takarékpénztárral szembeni követelésként kell kimutatni (T 368 - K 384). A lakástakarékpénztár azonban többet utal, mint amennyit a tagok befizettek. Ezt a többletösszeget is az átutaláskor visszafizetési kötelezettség[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. június 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3724
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,