Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott erdősítés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Erdősítéshez nyújtott támogatás

Kérdés: A kettős könyvvitelt vezető kft. - mint kijelölt erdőgazdálkodó - által igénybe vett, az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Részlege társfinanszírozásában megvalósuló mezőgazdasági területek erdősítéséhez nyújtott támogatás 2006. évben elszámolható-e a tőketartalék javára, vagy rendkívüli bevételként kell elszámolni, majd elhatárolni?
Részlet a válaszból: […]területek erdősítéséhez nyújtott támogatás folyósítójával kötött szerződés, megállapodás egyértelműen tartalmazza annak a - támogatás folyósításakor - hatályos jogszabálynak a számát, elnevezését, továbbá azt a §-át, amelynek a rendelkezése szerint a folyósított támogatást a tőketartalékba kell helyezni, akkor a támogatás folyósításával egyidejűleg a tőketartalék javára kell elszámolni. Amennyiben a támogatás folyósítójával kötött szerződés, megállapodás nem tartalmaz az előbbi követelményeknek megfelelő jogszabályi hivatkozást, akkor a folyósított támogatást az Szt. 86. §-a (4) bekezdésének b) pontja alapján a folyósítással[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. február 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2971
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Megbízás alapján erdőtelepítés

Kérdés: Társaságunk erdőtelepítéssel kíván foglalkozni. A betelepítendő földterület magánszemélyek tulajdona. Regisztrált erdőgazdálkodónak társaságunk jelentkezett be, így a pályázat alapján elnyerhető támogatást cégünk részére folyósították. Ehhez a magánszemélyek a támogatás átengedéséről nyilatkoztak. A telepítés várható befejezése 6-8 év, az első körben ekkor válik befejezett beruházássá, ezután visszakerül a magánszemélyek kezelésébe. Az erdőbirtokossági társaság a jövőben valószínűleg csak gondozni fogja az erdőt. Hogyan történik a telepített erdő, illetve az állami támogatás elszámolása? A telepítés befejezése után az átadás elszámolása? Milyen társaságiadó-, szja- és áfavonzata van?
Részlet a válaszból: […]elszámolni. A Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésének n) pontja alapján - ez esetben - az adózás előtti eredményt meg kell növelni. A térítés nélküli átadás miatti mérleg szerinti veszteség a kapott támogatás tőketartalékba helyezett összegének az eredménytartalékba történő átvezetésével kompenzálható. Nyilvánvaló, az erdőtelepítéssel foglalkozó társaságnál a térítés nélküli átadás a támogatásokat meghaladó ráfordítások, továbbá az adóalap növelése miatt vagyonvesztéssel jár. A megbízást adó magánszemélyek helyett járt el a társaság, az erdőtelepítés eredményeként az erdőgazdálkodó magánszemélyek vagyona növekedett. Ezért célszerűnek az látszik, ha az erdőtelepítést végző társaság a telepítés befejezésekor az erdőt eladja a magánszemélyeknek, legalább a támogatással nem fedezett bekerülési értéken. Az erdőgazdálkodó magánszemélyeket szja akkor terheli, ha az erdőt vagy annak részeit a bekerülési értékénél (az általuk megfizetett összegnél) magasabb értéken értékesítik. Az Áfa-tv. 22. §-ának (1) és (2) bekezdése értelmében az adó alapja termékértékesítésnél és szolgáltatásnyújtásnál a teljesítés ellenértéke, melybe beletartozik gyakorlatilag minden fizetendő összeg, különös tekintettel az árkiegészítésre és más államháztartási támogatásra. A szóban forgó erdőtelepítési támogatás adóügyi megítélésével kapcsolatban azt kell eldönteni, hogy az közvetlenül árat befolyásol-e, vagy megrendelés ellenértéke-e. Az agrártámogatások igénybevételének általános feltételeiről szóló 215/2001. Korm. rendelet értelmében erdészeti tevékenységet segítő támogatás erdőtelepítés, erdőszerkezet átalakítása, illetve fásítás céljából vehető igénybe. Az E-tv. 13. §-ának (5) bekezdése szerint a támogatást az erdőgazdálkodó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. május 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1268
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,