Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eredetvizsgálat tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Gépjármű-eredetvizsgálat díjának megfizetése

Kérdés: A társaság gépjármű-eredetvizsgálatot végez. Az autókereskedőkkel olyan megállapodást kötött, hogy minden 10. vizsgálat díját átvállalja a partneri kapcsolat megtartása érdekében. A folyamat a következő: a kereskedő, aki az autót vizsgáltatni akarja, kap egy csekket, amelyen befizeti a BM-nek (IRM-nek) a szolgáltatás díját. A befizetett csekk alapján végzi el a társaság a vizsgálatot. A BM-nek fizetett díj hatósági díj, áfamentes, fix összeg, tehát nem a társaság árbevétele. A BM a befizetett hatósági díj valamilyen hányadát átutalja egy holdingcégnek (X-nek), amely cég jutalékot ad a ténylegesen munkát végző társaságnak, az áfa felszámításával. A társaság a kereskedő helyett fizeti ki a BM-nek a 10. vizsgálat díját, X-től természetesen ennek is megkapja a jutalékát. (Így a szolgáltatás valójában nem ingyenes). Kérdéses a BM-nek fizetett 10. vizsgálat díjának elszámolása. A társaság egyéb ráfordításként számolja el. Nem lesz ez adóalapot növelő tétel? Kell-e erről a kereskedőnek igazolást adnia? Lehet-e ezt üzletpolitikai célú kifizetésnek tekinteni, és mint ilyent reklámköltségként elszámolni?
Részlet a válaszból: […]társaság árbevétele, amelyet a társaságnak kell a harmadik cég felé az áfa felszámításával számláznia, és természetesen azon időszakra elszámolnia, amikor az eredetvizsgálatot ténylegesen végezte. Az eredetvizsgálat díját a kereskedő fizeti meg a BM-nek. Így a szolgáltatásnyújtásnak a kereskedő csak közvetve megrendelője (közvetlen szerződéses kapcsolata a szolgáltatás nyújtójával nincs!), de haszonélvezője, annak költségei (hatósági díja) őt terheli. A helyette kifizetett 10. vizsgálat díja így valójában nem más, mint átvállalt kötelezettség, amelyet a rendkívüli ráfordítások között kell elszámolni, és amelynek összegével az adózás előtti eredményt a Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésének n) pontja alapján növelni kell. A szolgáltatásnyújtás (az eredetvizsgálat) a 10. esetben sem ingyenes, mivel annak az ellenértékét a társaság a harmadik cégtől számlázott "jutalékként" megkapja. Abban az esetben, ha az eredetvizsgálat díját nem hatósági díjként kellene megfizetni, ha azt a társaság és a kereskedő közötti szerződés támasztaná alá, akkor a két fél közötti kapcsolatban volna arra lehetőség, hogy a szolgáltatást nyújtó társaság a 10. vizsgálat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. január 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3973
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: