Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eredményadó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Adózás előtti eredményt meghaladó adó

Kérdés: A beszámoló készítése során előfordul, hogy az adózás előtti eredményt meghaladó adófizetési kötelezettség keletkezik az adóalapot módosító tételek következtében. Ilyenkor hogyan értelmezendő a mérleg szerinti eredmény? Mi értendő az eredménytartalékot csökkentő adók alá? Az Szt. 87. §-ának (4) bekezdésében leírt mérleg szerinti eredmény az adókra igénybe vett eredménytartalékot már nem tartalmazza!
Részlet a válaszból: […]eredmény 100 egység, és az adózás előtti eredményt terhelő, jelenleg társasági- és különadó-fizetési kötelezettség 150 egység (és a társaság osztalékra eredménytartalékot nem vesz igénybe), akkor a mérleg szerinti eredmény (100-150) -50, azaz negatív előjelű lesz. (A következő évi nyitó tételek könyvelése után, a mérleg szerinti eredménynek az eredménytartalékba történő átvezetésével a negatív előjelű mérleg szerinti eredmény az eredménytartalékot csökkenti, illetve ha az negatív előjelű, az eredménytartalék hiányát növeli.) Hasonló módon kell eljárni akkor is, ha az adózás előtti eredmény veszteség (negatív előjelű), és - bármilyen okból - van társaságiadó-, különadó-fizetési kötelezettség. Ez esetben a negatív előjelű adózás előtti eredmény (-60 egység) és az adófizetési kötelezettség (-30 egység) együttes összege lesz az adózott eredmény (-90 egység). Az Szt. 37. §-a (2) bekezdésének d) pontja alapján az eredménytartalék csökkenéseként kell kimutatni az eredménytartalékot terhelő adóra igénybe vett összeget. Ez az előírás akkor került be a számviteli törvénybe, amikor külön jogszabály közvetlenül az eredménytartalékot terhelően írt elő adófizetési kötelezettséget. A kérdésben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. október 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4335
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: