Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott értékelés valós értéken tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Visszatérés valós értéken történő értékelésről

Kérdés: Ügyfelünk, egy kft. a 2018-as mérlegében tárgyi eszközeit valós értékre felértékelte, forrásoldalon értékelési tartalékkal szemben. 2020. évben dönthet-e úgy, hogy a valós értékelésről visszatér a könyv szerinti értékre, és ha igen, ennek könyvelése a felértékelés kivezetése az értékelési tartalékkal szemben? A cég taggyűlési határozata megfelelő bizonylat ehhez a gazdasági eseményhez?
Részlet a válaszból: […]értékhelyesbítésként, a források között - az értékhelyesbítés összegével azonos összegben - értékelési tartalékként kimutatta. Az érintett tárgyi eszközöket az Szt. 58. §-a (1) bekezdése szerinti leltárba foglalta, az értékelés helyességének felülvizsgálatával pedig könyvvizsgálót bízott meg, aki azt igazolta.Az Szt. 58. §-a szerint a fentiek szerinti értékelés helyességéről minden évben meg kell győződni, a fentiek szerinti leltárt elkészíteni, könyvvizsgálóval ellen­őriztetni. Így kellett eljárni 2019-ben is és 2020-ban is.Amennyiben az egyedi eszközönként meghatározott értékhelyesbítés összege jelentősen eltér az előző üzleti év mérlegfordulónapján kimutatott értékhelyesbítés összegétől, a leltárral alátámasztott különbözet-növeli az értékhelyesbítés összegét az értékelési tartalékkal szemben, ha a tárgyévi értékhelyesbítés értéke meghaladja az előző évit,-csökkenti az értékhelyesbítés összegét az értékelési tartalékkal szemben, ha a tárgyévi értékhelyesbítés értéke alacsonyabb az előző évinél, legfeljebb az előző üzleti év mérlegfordulónapján kimutatott értékhelyesbítés összegéig.A leírtakból az következik, hogy 2020-ban az értékhelyesbítést a kft.-nél csak akkor lehet az értékelési tartalékkal szemben kivezetni, ha a felértékelésbe bevont tárgyi eszközök 2020. december 31-i, az Szt. 58. §-a (1) bekezdése szerint elkészített[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. április 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8506
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: