Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott értékesítés (részletre) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Értékesítés Szlovákiába részletekben

Kérdés: Szövetkezetünk Szlovákiába értékesített kukoricát 229 euró/tonna áron. Az adásvételi szerződés kelte: 2011. április 13., az áruszállítás időpontjai 2011. április 18. és május 6. között. Teljesítési hely: az eladó telephelye. Az áru ellenértékének az elszámolása euróban történik. Az áru elszállítandó tételének ellenértékét a vevő a szállítás előtt a célországba befizeti, ezt követően, a pénznek a bankba történő megérkezése után történhet az adott tétel szállítása. A kérdés 11 időpontot tartalmaz az euróutalásra és 11 időpontot a szállításra. Hogyan kell a leírt kukoricaeladást számlázni és könyvelni? A számlán mi lesz a kiállítás időpontja, a teljesítés időpontja és a fizetési határidő?
Részlet a válaszból: […]kell tekinteni, és előlegként kell könyvelni (T 386 - K 453). Indokolt előlegszámlával dokumentálni, még a Közösségen belüli termékértékesítés esetében is. Az Szt. szerint az árbevétel elszámolása a szerződés szerinti teljesítés időpontjához kapcsolódik. A kérdés nem tartalmaz arra való utalást, hogy a teljesítés megtörténtének elismerése milyen formában történik, mi a teljesítés időpontja, hogyan történik annak a visszaigazolása. A szerződés csak azt tartalmazza, hogy a teljesítés helye az eladó telephelye. Így a számviteli elszámolás szerinti teljesítés időpontja az a nap, amikor a kukoricaszállítmány elhagyja az eladó telephelyét. És ez összhangban van az Áfa-tv. 26. §-ában foglaltakkal is. Az Áfa-tv. szerint abban az esetben, ha a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző, vagy - bármelyikük javára - más végzi, a termék értékesítésének teljesítési helye az a hely, ahol a termék - a beszerző nevére szóló rendeltetéssel - a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor van. A leírtakból következően, a teljesítésről a számlát - a teljesítés időpontjának, formájának, ehhez kapcsolódóan a számlázás gyakoriságának a szerződésben történő meghatározása hiányában - minden egyes szállítás napjával ki kell állítani, feltüntetve[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. július 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5080
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: