Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eseti munkavégzés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Eseti munkavégzés költségtérítése

Kérdés: Tag vagyok egy gazdasági társaságban. Rendszeres jövedelemben nem részesülök. Évek óta havonta elszámolok a társasággal hivatalos célú gépkocsihasználatot a saját tulajdonomban lévő személygépkocsi után. Idáig útnyilvántartás alapján minden hónapban kifizették a hivatalos gépkocsi-használatot. A társaság könyvvizsgálója szerint a kiküldetési rendelvény nélkül elszámolt saját gépkocsihasználat után a magánszemélynek kell a cégautóadót megfizetnie, ha a kifizető őt erről írásban tájékoztatta. A jövőben sima útnyilvántartás alapján már nem számolható el hivatalos gépkocsihasználat? A kiküldetési rendelvénynek mit kell tartalmaznia? Hogyan kell bizonylatolni a megtett km-eket, a gépkocsihasználatot, hogy cégautóadót és egyéb járulékterheket ne kelljen fizetni?
Részlet a válaszból: […]minősült kiküldetésnek. A Számviteli Levelek 195. számában a 4050. kérdésre adott válaszban részletesen ismertettük, hogy mi a kiküldetés, mit kell tartalmaznia a kiküldetési rendelvénynek, milyen összeg fizethető ki költségtérítés címén. Itt utaltunk arra is, hogy kiküldetés esetén - az Szja-tv. előírásai megtartása mellett - a magánszemélyt nem terheli cégautóadó-fizetési kötelezettség, sőt személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség sem, ha a költségtérítés összege nem haladja meg az igazolás nélkül elszámolható költséget. A hivatkozott válaszban részletesen szóltunk arról is, ha a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás nem minősül kiküldetésnek, akkor az Szja-tv. 3. sz. melléklete szerinti költségtérítés lehetséges. Ennek azonban az is feltétele, hogy a magánszemély útnyilvántartást vezessen, továbbá cégautóadót fizessen, és ha a 3. sz. melléklet rendelkezései szerint elismert költségeket meghaladó térítésben részesül, az elismert költségeket meghaladó költségtérítést személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség is terheli. A[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4168
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,