Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott étkezés rendezvényen tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Rendezvényszervezésen étel, ital

Kérdés: A kft. rendezvényszervezéssel is foglalkozik. Van olyan megrendelője, aki a rendezvényre ételt, italt is kér. A kft. gyakorlata az, hogy az étel és ital árát nem tünteti fel külön a megrendelő részére kiállított számlán. Kérdés, hogy a rendezvényszervezéssel foglalkozó kft. az étel- és italszámlákat milyen jellegű költségként számolhatja el, áfát visszaigényelhet-e, lehet-e reprezentáció, illetve milyen adókat kell utána fizetni?
Részlet a válaszból: […]szolgáltatás számláin szereplő előzetesen felszámított áfa nem vonható le, természetesen vissza sem igényelhető, így ezen étel-, italszámlák, vendéglátó-ipari szolgáltatási számlák teljes - áfát is magában foglaló - összegét a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni. Az Szja-tv. 70. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján egyes meghatározott juttatásnak minősül az olyan ingyenes vagy kedvezményes termék, szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, amelynek igénybevételére egyidejűleg több magánszemély jogosult, és a kifizető - jóhiszemű eljárása ellenére - nem képes megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett jövedelmet, továbbá az egyidejűleg több magánszemély (ideértve az üzleti partnereket is) számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes rendezvénnyel, eseménnyel összefüggésben (ha a rendezvény, az esemény a juttatás körülményeiből megítélhetően döntően részben vendéglátásra, szabadidőprogramra irányul) a kifizető által viselt költség. A hivatkozott előírásban említett adóköteles juttatás - a kérdésben leírt esetben - a rendezvényen felszolgált étel, ital, kifizető pedig a rendezvényszervező kft. Így a megrendelőre tovább nem hárított étel, ital, felszolgálás számlázott összegei a rendezvényszervezőt terhelik, az adóját a kft.-nek kell megfizetnie. Az étel-, italszámlák, vendéglátó-ipari szolgáltatási számlák teljes -[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. szeptember 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5135
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,